2. Կարելի է թղթի մի ծայրից այրել։ Եթե թուղթն այրվելով հասնի մեղրին ու մարի, ուրեմն՝ մեղրը մաքուր է, եթե շարունակի վառվել, մաքուր չէ:
3. Գդալով մեղրը պահել կրակի վրա։ Եթե շաքարի նման կապույտ բոցով այրվեց, շաքարաջուր կա մեջը, եթե ածխացավ ու չայրվեց, անարատ է:
4. Կարելի է նաև մեղրը լուծել թունդ գույնի անանուխի թուրմի մեջ։ Եթե թուրմի գույնն անմիջապես պղտորվեց, ուրեմն՝ մեղրը մաքուր է:
5. Մեղրն ամանից դատարկելիս չպետք է կտրվի, ծորալով պետք է հոսի՝ ծալքերով կուտակվելով իրար վրա: Եթե մեղրը հոսի, ծակելով իջնի հատակին՝ ձագարաձև փոս առաջացնելով, ուրեմն՝ մաքուր չէ:
6. Քիմիական մատիտի սրած ծայրը մտցնում են մեղրի մեջ և պտտեցնում իր առանցքի շուրջը։ Եթե թանաքի բծեր առաջանան, ուրեմն՝ մեղրի մեջ ջրային մասը շատ է:
7. Բյուրեղացած մեղրը մատներով տրորել։ Եթե մեղրը մաքուր է, բյուրեղիկները պետք է շուտ հալվեն: