Գիտնականներն ապացուցել են, որ օրական 3 բաժակ սուրճը երկարեցնում է կյանքի տևողությունը
LifestyleՏեսակետները սուրճի օգտակար և վնասակար հատկությունների մասին տարբեր են և վիճելի: Սուրճի սիրահարները պնդում են, որ չափավոր օգտագործումը ոչ մի վնաս չի կարող հասցնել, իսկ հակառակ կողմն այն կարծիքին է, որ այն առաջացնում է կախվածություն և մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման ռիսկը: Թվում է, թե խնդիրը շատ պարզ է. հետազոտությունների միջոցով կարելի է պարզել՝ իրականում սուրճն օգտակար է, թե՞ վնասակար: Orer.am-ը կներկայացնի մանրամասները.
Խնդիրն այն է, որ հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ սուրճը միաժամանակ օգտակար է և վնասակար: Այնուամենայնիվ, ի ուրախություն սուրճի սիրահարների, օգտակար հատկությունները գերակշռում են. կարևորագույն օգտակարությունը համարվում է այն, որ սուրճը դանդաղեցնում է բջիջների ծերացման պրոցեսը և ակտիվացնում գլխուղեղի աշխատանքը: Իսկ վերջերս, գիտնականները բացահայտել են, որ օրական երեք բաժակ սուրճը կարող է երկարացնել կյանքի տևողությունը: Այսպիսի փաստից հետո հաստատ պետք չէ հրաժարվել սուրճից:
Daily Mail-ը հայտնել է, որ հետազոտական երկու խոշորագույն խմբեր, անկախ միմյանցից, հանգել են նույն եզրահանգմանը, որ օրեկան 1-3 բաժակ սուրճը կարող է երկարեցնել կյանքի տևողությունը: Հետազոտությունների արդյունքները հրապարակվել են Annals of Internal Medisine-ում, որտեղ հստակ նշվել է, որ սուրճի օգտագործումը էապես նվազեցնում է արյան շրջանառության հետ կապված խնդիրները, լյարդի և աղեստամոքսային հիվանդությունների ռիսկը: Գիտնականները ենթադրում են, որ նման ազդեցությունը պայմանավորված է ոչ թե կոֆեինի առկայությամբ, այլ բուսական անտիօքսիդանտների հատկություններով: Մի շարք ցուցանիշներ նաև ցույց են տալիս, որ այդ անտիօքսիդանտները դրական ազդեցություն ունեն օրգանիզմի բորբոքային պրոցեսների վրա, ինչպես նաև ամրացնում են իմունիտետը: Այնպես որ համարձակորեն կարելի է ասել, որ սուրճի չափավոր օգտագործումը չի վնասում առողջությանը, այլ հակառակը, բարելավում է այն: