Ֆրանսիայում հրատարակված «Հայաստանի խոհանոցը» գիրքը հայ ինքնությունն աշխարհին ներկայացնելու ևս մեկ քայլ է
ՄշակույթՔույր և եղբայր Կորին և Ռիշար Զարզավաջյանները ամբողջացրել և հրատարակել են իրենց մոր՝ հին սնդուկից գտնված «համեղ» տետրը: «Հայաստանի խոհանոցը» խորագրով գիրքը պարունակում է շուրջ 100 ճաշատեսակ:
«Արմենպրես»-ի հաղորդմամբ՝ մարտի 22-ին Հայաստանում Ֆրանկոֆոնիայի օրերի շրջանակում կայացավ գրքի շնորհանդեսը: «Հայկական խոհանոցը ևս հայ ինքնության կարևորագույն մասն է կազմում: Հայ ինքնությունն աշխարհին ներկայացնելու կարևոր քայլ են արել քույր և եղբայր Զարզավաջյանները: Գրքի մեջ նրանք հայրենասիրություն են դրել: Ճաշատեսակների միջոցով փորձել են ներկայացնել մեր պատմությունը»,- ասաց ՀՀ սփյուռքի նախարար Հրանուշ Հակոբյանն ու առաջարկեց նրանց գիրքը նաև հայերեն հրատարակել:
Նախարարը նկատեց՝ Զարզավաջյանների ընտանիքը տիպիկ հայկական է: Նրանք մազապուրծ են եղել Հայոց ցեղասպանությունից և հաստատվել Մարսելում: Կորին Զարզավաջյանը կարևորեց գիրքը, քանի որ այն ներկայացնում է իրենց մոր բաղադրատոմսերը, իրենց մանկությունը:
«Մայրս մեր սիրելի ճաշատեսակներն է հավաքել: Մենք շատ ենք ուզում այս գիրքը բոլորին ծանոթացնել, մեծ պատիվ կլինի, որ Ֆրանկոֆոնիայի օրերին գիրքը ներկայացվի օտար հյուրերին»,-ասաց նա ու հավելեց, որ իր մոր ընտանիքը եղել է Տիգրանակերտից, սակայն այդ ճաշատեսակները միայն այնտեղից չեն:
Ռիշար Զարզավաջյանի խոսքով՝իրենց նպատակն է նոր սերնդին՝ լինի հայ, թե օտարազգի, ներկայացնել հայկական ճաշատեսակները: «Ֆրանսիացիները ևս հետաքրքրված են հայկական խոհանոցով: Շառլ Ազնավուրին նվիրել եմ այս գիրքը, նա շատ ուրախ էր, քանի որ դա թողնելու էր իր թոռանը: Նա հետաքրքրված էր այդ գիրքը տարածել ողջ աշխարհով»,-նշեց նա:
«Հայկական խոհարարական ավանդույթների պահպանում և տարածում» ՀԿ նախագահ Սեդրակ Մամուլյանը նշեց, որ գրքին ծանոթանալուց հետո միտք է ծագել, թե որքան սնդուկներ դեռ բացված չեն: «Ազգային խոհանոցը՝ որպես մեր ինքնության ցուցիչ, կարևոր դերակատարություն ունի: Այս գրքով մեր հայկական հզոր խոհանոցի մի փոքրիկ մասունք փրկվել է»,-ասաց նա ու շնորհակալություն հայտնեց Զարզավաջյաններին:
Հայաստանում գրքի շնորհանդեսը կայացավ ՀՀ սփյուռքի նախարարության աջակցությամբ: