Ժամկետանց երշիկեղենի վաճառքը ժամանակին կասեցվել է և կանխվել հետագա վտանգը
ՏնտեսությունՎերջին բացահայտումները ցույց տվեցին, որ ոչ բոլոր խանութներն են բարեխիղճ աշխատում: Նույնիսկ կարող են իրենց թույլ տալ ժամկետանց թխվածքաբլիթ, սուրճ, կոնֆետ, ինչպես նաև երշիկեղեն վաճառել:
Հիշեցնենք, որ օրերս «Էվրկա» խանութների ցանցում հայտնաբերվել էր ժամկետաց եփած խոզապուխտ «Գանձասար»՝ 1կգ, սիրողական եփած երշիկ «Աթենք»՝ 200գր, եփած երշիկ մորտադելա «Աթենք»՝ 770գր, նրբերշիկ «Գանձասար»՝ 1 տուփ, նրբերշիկ Չիկագո «Բիելլա»՝ 1 հատ, նրբերշիկ հատուկ «Ցարսկի Պրոդուկտ»՝ 7 տուփ, եփած երշիկ սիրողական «Աթենք»՝ 2 տուփ, եփած երշիկ սիրողական «Ցարսկի Պրոդուկտ»՝ 3 հատ:
Համաձայնեք, որ տարբեր ընկերությունների կողմից արտադրված մոտ 3 կգ երշիկեղենը և մոտ 9 տուփ նրբերշիկը, որոնց սպառման ժամկետները վաղուց սպառվել են կարող էին մահացու լինել հատկապես տարեցների ու երեխաների համար: Դժվար է պատկերացնել, թե դրանց լաբորատոր ստուգումները ինչ արդյունքներ կարձանագրեին, բայց, բարեբախտաբար, այս պահին բոլոր հնարավոր վտանգները չեզոքացված են:
Նշենք նաև, ամռան ամիսներին սովորաբար նվազում են երշիկեղենի սպառման ծավալները, բայց ստացվում է, որ շատ ընկերությունների դա այնքան էլ չի հետաքրքրում: Եվ այն կանոնակարգելու, ինչպես նաև դրանց պիտանելիության ժամկետներին հետամուտ լինելու փոխարեն, նրանք զբաղված են միայն սեփական արտադրանքը խանութների միջև բաշխելով:
Orer.am-ն ավելի վաղ տեղեկացրել էր նաև, թե ինչ նյութեր են օգտագործվում երշիկեղենի արդատրության ժամանակ: Եթե դրան գումարենք, որ շատ սննդատեսակներ ամռան շոգ ամիսների ընթացքում ավելի արագ են փչանում, ապա կարելի է պատկերացնել, թե ինչ կարող էր լինել, եթե ժամկետանց սննդամթերքի սպառումը ժամանակին չկանխվեր:
Հիշեցնենք, որ Orer.am-ի կողմից իրականացված լաբորատոր ստուգման արդյունքում պարզվել էր, որ «Աթենք» ընկերության «Բժշկական» տեսակի երշիկի մեջ նատրիումի նիտրիտի՝ E250-ի, պարունակությունը 1 կիլոգրամի հաշվարկով կազմել էր 37 միլիգրամ: «Բիելլա» ընկերության «Նախաճաշի» տեսակի 1 կիլոգրամի մեջ այն կազմել էր 40 միլիգրամ, իսկ «Բեկոն» ընկերության «Տնակ» ապրանքանիշի «Բժշկական» տեսակի երշիկի մեջ նիտրիտի պարունակությունը եղել էր 21 միլիգրամ:
Փորձաքննության արդյունքները ցույց էին տվել, որ ամենաշատ նատրիումի նիտրիտ պարունակում են «Աթենք» ընկերության «Բժշկական» և «Բիելլա» ընկերության «Նախաճաշի» տեսակի եփած երշիկները: Դա թեև ԵԱՏՄ-ի կողմից ընդունված չափանիշների շրջանակներում է, սակայն համարվում է բավական բարձր ցուցանիշ, քանի որ մոտ է թույլատրելի շեմին, ուստի համարվում է ռիսկային սննդամթերք: