Ի՞նչն է արգելվում պահածո պատրաստելիս
LifestyleՇուտով ջեռուցման սեզոնն է, իսկ էլ. էներգիայի համար վճարում եք չափազանց շատ։ Իսկ դուք գիտե՞ք, որ այսուհետ էլ. էներգիան յուրաքանչյուր ընտանիքում կարող է լինել անվճար։ Սեղմեք և ծանոթացեք պայմաններին` ԱՅՍՏԵՂ
Չնայած այն հանգամանքին, որ գրեթե ցանկացած թթու վարունգ, ջեմ և մարինադ այժմ կարելի է գնել խանութից, ձեռքով պատրաստվածները դեռ ամենահամեղն են: Բայց տանտիրուհու աշխատանքը կարող է ոչ միայն անօգուտ լինել, այլ նույնիսկ վտանգավոր լինել առողջության համար։
Orer.am-ը պարզաբանում է, թե ինչու է տնային պահածոյացումը վտանգավոր:
Բոլոր ապրանքները փչանում են, փչանալու հիմնական պատճառը տարբեր միկրոօրգանիզմների՝ բորբոս սնկերի, բակտերիաների և խմորիչի կենսագործունեությունն է, որոնք տարածված են բնության մեջ։
Սնունդը պահպանելու և միկրոօրգանիզմների վնասումից պաշտպանելու համար կան պահպանման տարբեր եղանակներ.
- ստերիլիզացում
- սառեցում
- չորացում
- աղակալում
- թթու դնել
- խմորում
Ահա մի քանի խորհուրդներ պատշաճ պահածոյացման համար.
- Խորհուրդ չենք տալիս միսը, ձուկը, սունկը, խոտաբույսերը պահել հերմետիկ փակիչներով:
Բանջարեղեն և մրգեր
- Ցածր թթվայնությամբ բանջարեղենը (վարունգ, սմբուկ և այլն) պահպանելիս անհրաժեշտ է ավելացնել քացախաթթու կամ կիտրոնաթթու՝ խստորեն հետևելով բաղադրատոմսին (0,5 - 0,6%)։
- Մի օգտագործեք հնացած բանջարեղենի, դեղաբույսերի և մրգերի պահածոյացման համար՝ փչանալու նշաններով:
- Մրգերն ու բանջարեղենը մանրակրկիտ լվացեք հոսող ջրի տակ՝ օգտագործելով փափուկ խոզանակ:
- Հետևեք պահածոների, կափարիչների մշակման կանոններին և արտադրանքի ջերմային մշակման ռեժիմին:
- Մանրակրկիտ տաքացրեք, օգտագործելուց առաջ եփեք տնային պահածոների պարունակությունը (առնվազն 10 րոպե):
Սունկ
- Սունկ հավաքելիս ուշադիր դասավորեք դրանք ըստ տեսակի՝ մերժելով հինը, փչացածը, որդնածը և անծանոթը. մաքրել աղբից, հողից և լվանալ սառը հոսող ջրով: Լվացված սնկերը պետք է անմիջապես մշակվեն։
- Եփելիս տարբեր տեսակի սունկը չխառնել, ամեն տեսակ առանձին եփել։
- Սունկը աղալիս, մարինացնելիս, պահպանելիս դրանք հերմետիկ մի փակեք։ Հետագա օգտագործման համար պատրաստված սնկերը օգտագործումից առաջ եռալու պահից առնվազն 15 րոպե ենթարկվում են երկրորդային ջերմային մշակման և սպառվում են նույն օրը:
Խորհուրդ չենք տալիս տանը պահածոյացնել ձուկն ու միսը։
Եթե վերը նշված խորհուրդները չկատարվեն, ապա տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներ օգտագործելիս հնարավոր է այնպիսի վտանգավոր հիվանդության զարգացում, ինչպիսին բոտուլիզմն է։
Բոտուլիզմի ախտանիշները
Բոտուլիզմի ամենահաճախ հանդիպող նշանը խիստ արտահայտված ընդհանուր թուլությունն է՝ այնպիսի թուլություն, երբ մարդուն դժվար է լինում բացել աչքերը, խոսել և անգամ շնչել: Որոշ դեպքերում բոտուլիզմն ունենում է մահացու ելք (դեպքերի 5-10%):
Բոտուլիզմով չափահասների մոտ կարող են զարգանալ նաև փորլուծություն և փսխումներ, բերանի չորություն և տեսողության մշուշոտում (բոտուլիզմին բնորոշ դիպլոպիայով): Ծանր դեպքերում բոտուլիզմը բերում է շնչառական մկանների աշխատանքի թուլացման և շնչառության դժվարացման, անգամ՝ կանգի:
Բոտուլզմով մանկահասակ երեխաները չեն կարող նկարագրել, թե ինչ են զգում: Նման դեպքերում առաջնային է դառնում լացելու, սնունդ և ջուր ընդունելու, շարժվելու հետ կապված դժվարությունները:
Առողջ եղեք: