Նավահանգստայի՞ն, թե՞ բեռնակիրների համար նախատեսված խմիչք․ «Փաստ»
Lifestyle«Փաստ» օրաթերթը գրում է.
Անգլիայում ամենահայտնի դասական անգլիական գարեջուրը թերևս Porter-ն է: Եվ ոչ միայն այնտեղ: Գարեջրի շատ սիրահարների համար այն շարունակում է մնալ անգլիական գարեջրագործության ավանդույթների խորհրդանիշներից մեկը: Փորթերն իսկապես եզակի երևույթ է անգլիական մշակույթում: Իսկ ի՞նչ պատմություն ունի այն։ Այսպիսով, Լոնդոն, 18-րդ դարի սկիզբ: Մեծ Բրիտանիայի մայրաքաղաքն արդեն գերբնակեցված արդյունաբերական մեգապոլիս էր։ Ինչպես այն ժամանակվա շատ խոշոր քաղաքներում, Լոնդոնում նույնպես մաքուր ջրի պակաս կար։ Այն շատ բարձր էր գնահատվում, և ոչ ոք դրանից շատ չէր խմում։ Եվ իսկապես, ինչու խմել, երբ կա համեղ էյլը, և նույնիսկ ավելի էժան գնով:
Հենց այդ արագ զարգացող քաղաքում, որտեղ պատրաստվում էր սկսվել արդյունաբերական հեղափոխությունը, ծնվեց «Պորտեր» գարեջուրը։ Այդ ըմպելիքի գաղտնիքներից մեկն այն է, որ հստակ հայտնի չէ, թե ով է առաջին անգամ պատրաստել այն, և որտեղ է դա տեղի ունեցել: Անգամ հայտնի չէ, թե ինչպիսին էր դրա նախնական համը։ Այդ հարցի վերաբերյալ բազմաթիվ ուսումնասիրություններ են եղել, բայց դրանք միայն հանգեցրել են նրան, որ ի հայտ են եկել մի շարք վարկածներ, որոնցից մի քանիսն ավելի շատ լեգենդի են նման։ Ամենահավանական տարբերակը, որին հավատարիմ է մնում ոլորտի փորձագետների մեծ մասը, այն է, որ «Պորտերի» առաջացումը կարելի է բացատրել զուտ տնտեսական պատճառներով։
Պարզապես լոնդոնյան գարեջրագործները ցանկացել են էլ ավելի էժան դարձնել դասական էյլերը: Ենթադրվում է, որ Պորտեր գարեջրի բոլոր բնորոշ գծերն ի սկզբանե նախատեսված են եղել խմիչքի ցածր որակը թաքցնելու համար: Մուգ, գրեթե սև գույնը անհնարին էր դարձնում տեսնել, որ խմիչքը իրականում պղտոր է: Դե, իսկ բոված ածիկի դառնությունը քողարկում էր ըմպելիքի համային թերությունները։ «Պորտերի» գյուտարարի դերի ամենահավանական թեկնածուներից մեկը Ռալֆ Հարվուդն է։ Սակայն նրա մասին քիչ բան է հայտնի։ Միայն հայտնի է, որ նա եղել է գարեջրի գործարանի սեփականատեր, որը գտնվում էր շուկայի հարևանությամբ։
Ի դեպ, դրա հետ է կապված ըմպելիքի անվան ծագման վարկածներից մեկը։ «Porter» բառը անգլերենից թարգմանվում է որպես «բեռնակիր»: Ենթադրվում է, որ շուկայի և նավահանգստի բեռնակիրներն էլ եղել են «Պորտեր» գարեջրի առաջին երկրպագուները: Երկրորդ տարբերակում ասվում է, որ անունը գալիս է անգլերեն «port» բառից։ Այդ բառը թարգմանելն անիմաստ է. եվրոպական շատ լեզուներով դա նույն բանն է նշանակում՝ նավահանգիստ: Երկրորդ վարկածի համաձայն, հենց նավահանգստի աշխատողներն են առաջինը գնահատել այդ ալկոհոլային խմիչքը։ Այսօր այլևս հնարավոր չէ իմանալ, թե ինչ համ ուներ 18-րդ դարի «Պորտերը»։ Կարևորը, որ 300 տարվա ընթացքում այն բավականին երկար ճանապարհ է անցել՝ հասարակության ցածր խավերի համար էժան խմիչքից դառնալով մինչև լոնդոնյան դասական գարեջուր։
Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում