Ցանկության մութ օբյեկտ իսկական ծովահենների համար. «Փաստ»
Lifestyle«Փաստ» օրաթերթը գրում է.
Բոլորին են գրավել Կարիբյան ծովում կռվող ծովահենների և կապիտանների մասին պատմությունները: Մերօրյա ծովահենները հեռու են նրանցից, որոնք հավերժացել են Ռաֆայել Սաբատինիի վեպերում: Ծովահեններին, իհարկե, ռոմանտիկ անվանել չի կարելի։ Այնուամենայնիվ, յուրաքանչյուր երեխա գիտի, թե ինչ խմիչք են խմում ծովահենները: Իսկ եթե արդեն 18 տարեկան եք, ապա կարող եք փորձել իսկական «ծովահենի ռոմ», որի արտադրության տեխնոլոգիան հիմա էլ առանձնապես չի փոխվել։ Միայն այն ավելի համեղ է դարձել, իսկ տարաները՝ շատ ավելի գեղեցիկ: Խոսքը համեմատաբար երիտասարդ Բարսելո ռոմի մասին է, որը հայտնվել է «միայն» 1929 թվականին։ Այսօր այդ ռոմը կարելի է գտնել աշխարհի ավելի քան երկու տասնյակ երկրներում, իսկ արտադրվում է Դոմինիկյան Հանրապետությունում։ Ընկերությունը հիմնադրվել է երկու եղբոր՝ Խուլիան և Անդրե Բարսելոների կողմից, որոնք գաղթել էին Դոմինիկյան Հանրապետություն։
Իրենց աշխատասիրության և գործարար խելամտության շնորհիվ նրանք արագ են հասել հաջողության և ճանաչման: Եվ դա՝ չնայած այն հանգամանքին, որ նրանք սկսել են սեփական ռոմը փոքր խանութներ մատակարարելով։ Մի քանի տարի նրանք լրջորեն նեղել են իրենց մրցակիցներին, բայց հետո աղետ է եղել։ Ուժեղ փոթորիկը մեծ վնաս է հասցրել կղզուն, իսկ եղբայրների գործարանը փլվել է։ Անդրեն հիասթափված որոշել է տեղափոխվել Պուերտո Ռիկո, իսկ եղբայրը որոշել է նորից սկսել: Այդ ժամանակվանից սկսած Բարսելո ռոմը միայն աճ է ունեցել։ 1980 թվականին Միգել Բաչելոն՝ հիմնադրի որդին, ստեղծեց ռոմ, որը ընկերությանը հասցրել է նոր բարձունքների և արդեն մոտ կես դար ընկերության բրենդն է:
«Բարսելո իմպերիալ» ռոմը 80-ականներին դարձել է երկրի լավագույն ռոմը, իսկ 90-ականների սկզբին սկսել է վաճառվել նաև արտասահմանում: Արդեն 1994 թվականին այդ ռոմը կարելի էր գտնել ավելի քան տասը երկրում։ Այն ամենամեծ ժողովրդականությունը ձեռք է բերել Իսպանիայում, որտեղ էլ ներկայում գրանցում է ամենաշատ վաճառքը։ Հատկանշական է, որ գրեթե բոլոր երկրներում այդ ռոմը վաճառվում է մոտավորապես նույն կարգախոսով. «Սա ցանկության մութ օբյեկտ է»։ Բանն այն է, որ արտահանվում է միայն հնեցված ռոմ։ Լավագույն եղեգնից պատրաստված ռոմը հնեցվում է բուրբոնի համար նախատեսված տակառներում, որոնք արտադրվում են Կենտուկիում։ Հնեցումից հետո ընկերության վարպետները ստեղծում են խառնուրդներ, որոնք էլ հանվում են վաճառքի։ Օրինակ՝ «Ռոն Բարսելո Իմպերիալը» 10 տարվա հնեցման է և երկու անգամ նվաճել է աշխարհի լավագույն ռոմի տիտղոսը։ Եթե բացահայտումների դարաշրջանի ծովահենները իրենց ժամանակ փորձեին այս ռոմը, նրանք հաստատապես իրենց բազան կստեղծեին ոչ թե Ջամայկայում, այլ Դոմինիկյան Հանրապետությունում։
Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում