«Մեկ գյուղ, մեկ արտադրանք» ծրագրի շրջանակներում աջակցություն է ստացել ավելի քան 250 ՓՄՁ
EconomicsՃապոնիայի միջազգային համագործակցության գործակալության և Հայաստանի ՓՄՁ Զարգացման ազգային կենտրոնի իրականացրած «Մեկ գյուղ, մեկ արտադրանք» ծրագրի իրականացման շրջանակներում աջակցություն են ստացել Հայաստանում 250-ից ավել փոքր և միջին ձեռնարկություններ:
Աջակցություն ստացած ձեռնարկությունների զգալի մասը սկսնակներ են: Այս մասին «Մեկ գյուղ, մեկ արտադրանք» ծրագրի ամփոփմանը լրագրողների հետ զրույցում հայտնեց Ճապոնիայի միջա զգայն համագործակցության գործակալության և ՓՄՁ Զարգացման ազգային կենտրոնի «Մեկ գյուղ, մեկ արտադրանք» ծրագրի գլխավոր փարձագետ Ցուկամոտո Ակիիրոն: «Հայաստանի ՓՄՁ ԶԱԿ-ի և Ճապոնիայի միջազգային համագործակցության գործակալության համատեղ քննարկման արդյունքում որոշում է կայացվել ընտրել 4 հիմնական ուղղություններ, որոնք են չրերի արտադրությունը, գինեգործությունը, պանրի արտադրությունը և զբոսաշրջությունը»,- նշեց նա:
Փորձագետը հավելեց, որ ծրագրի ընդհանուր արժեքը կազմել է 2 միլիոն դոլար: «Ճապոնիայի միջազգային համագործակցության գործակալությունը նման տնտոեսական ծրագրեր իրականացնում է մի քանի տասնյակ երկրներում: Հայաստանում իրականացվող «Մեկ գյուղ, մեկ արտադրանք» ծրագիրը գնահատվել է լավագույններից մեկը: Ծրագիրն իրականացվել է 12 ուղղություններով: անցած տարեվերջին Ճապոնիայի գնահատման խումբն այցվելել էր Հայաստան, մոնիթորինգ էր իրականացրել, որի արդյունքներով Հայաստանի ծրագիրը գնահատվել էր լավագույններից մեկը»,- ասաց Ակիիրոն:
Նա ընդգծեց, որ նմանատիպ ևս մեկ ծրագիր կա, որի մանրամասները դեռևս քննարկման փուլում են գտնվում: «Այդ ծրագիրը, հավանաբար, կմեկնարկի այս տարվա ընթացքում, բայց թե երբվանից կսկսվի իրականացվել, մենք դա չենք կարող ասել, որովհետև մանրամասները դեռևս քննարկվում են»,- հավելեց ճապոնացի փորձագետը:
Հայաստանի ՓՄՁ ԶԱԿ գործադիր տնօրենի տեղակալ Կարեն Գևարգյանը լրագրողների հեռտ զրույցում ընդգծեց, որ «Մեկ գյուղ, մեկ արտադրանք» ծրագիրը Հայաստանի ՓՄՁՓ ԶԱԿ-ի և Ճապոնիայի միջազգային համագործակցության գործակալության արդյունավետ համագործակցության երկրորդ հաջողված օրինակն է: «Մենք մեր համագործակցությունը սկսել ենք դեռևս 2005թ., և մենք որոշակի նախապայմաններ ենք սկսել, որպեսզի ևս մեկ ուղղությամբ համագործակցենք մեր ճապոնացի գործընկերների հետ: Ինչ վերաբերում է այսօրվա ծրագրերին, այն հիմնականում վերաբերում է տեղական արտադրանբքի զարգ ացման և տեղական ապրանքանիշի ձևավորմանը: Կարծում եմ՝ ավելորդ է ասել, թե որքան կարևոր են Հայաստանի համար նման ծրագրերը՝ հատկապես տարածաշրջանային զարգացումների շրջանակներում»,- ընդգծեց Գևորգյանը:
Նա նկատեց, որ ճապոնացի փորձագետները Հայաստանում իրականացված ծրագիրը համարում են լավագույններից մեկը: «Եվ մենք էլ ենք նկատում, որ ծրագրի իրականացումը տվել է շոշափելի արդյունքներ: Ամենակարևորը, որը մեզ հաջողվեց անել, դա այն է, որ մենք կարողացել ենք ծրագիրն այնպես կառուցել, որ այն լինի շարունակական»,- ասաց Գևորգյանը:
Ծրագրի իրականացման շրջանակներում Տավուշի, Սյունիքի և Արարատի մարզերում ձիթապտղի, պանրի, չորացրած մրգերի, բանջարեղենի ու բույսերի ուսումնաարտադրական կենտրոնների հիմնման աջակցության նպատակով տրամադրվել է 33.1 միլիոն դրամի արտադրական սարքավորում: Տեղական արտադրանքի հիգիենիկ և անվտանգ փաթեթավորման, հաճախորդներին պատշաճ ներկայացման նպատակով 21.8 միլիոն դրամ արժեքով ցուցափեղկ սառնարաններ և վակուումային փաթեթավորման սարքավորումներ են տրամադրվել մարզերում գործող 18 ՓՄՁ-ի: