Yerevan, 23.November.2024,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
Futsal tournament Galaxy Champions League 2024 kicks off Unibank is now a regular partner of “Pan-Armenian intellectual movement” IDBank issued another tranche of dollar bonds Green Iphone on the best credit terms at green operator's stores UCOM Provided technical assistance to Shengavit administrative district AMD 9,808,684 to the "City of Smile" Charitable Foundation. The next beneficiary of "The Power of One Dram" is known Unibank offers a “Special” business loan with an interest rate of 8.5% per annum IDBank implements the next issue of nominal coupon bonds Flyone Armenia will start operating regular direct flights Yerevan-Moscow-Yerevan New movie channels in Ucom and good news for unity tariff subscribers


Էլեկտրական սալօջախներ. ե՞րբ և ինչպե՞ս է սկսվել դրանց էվոլյուցիան. «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է

Ժամանակակից աշխարհում քչերը կարող են պատկերացնել խոհանոցն առանց սալօջախի: Բայց դրա էվոլ յուցիան սկսվել է մեր ժամանակներից շատ առաջ: Սկզբում մարդը սովորել է սնունդ պատրաստել կրակի վրա, հետո սովորել է եփել այն՝ օգտագործելով կավով ծածկված կամ քարերով պատրաստված օջախ: Սկզբում օջախներն ու վառարանները աշխատել են փայտով կամ ածուխով: Արդյունաբերական հեղափոխության ընթացքում չուգունե վառարաններ են սկսել պատրաստել: Երբ մարդը սովորել է օգտագործել բնական գազը, դրա համար ստեղծվել են գազօջախներ, և տնային տնտեսուհիների կյանքը սկսել է փոխվել դեպի լավը:

19-րդ դարում գազը հիմնականում փոխարինվել է որպես էներգիայի աղբյուր, հայտնվել է էլեկտրականությունը, որը սկսել են օգտագործել ամենուր: Եվ խոհանոցը բացառություն չի կազմել: Էլեկտրական սալօջախի ստեղծման պատմությունն անքակտելիորեն կապված է 1831 թվականին Մայքլ Ֆարադեյի կողմից էլեկտրամագնիսական ինդուկցիայի հայտնաբերման հետ: Բայց այն ժամանակ այդ գյուտը լուրջ չի ընդունվել: Միայն տասնամյակներ անց է էլեկտրամագնիսական ինդուկցիայի գործնական կիրառումը հայտնվել մարդու գործունեության ոլորտներում, ներառյալ՝ խոհանոցային սարքերը: 1893 թվականին Չիկագոյում կայացած Համաշխարհային ցուցահանդեսի ժամանակ կանադացի գյուտարար Թոմաս Ահերնը ներկայացրել է խոհանոցային էլեկտրական սալօջախի առաջին օրինակը:

Ցավոք, դա գրեթե աննկատ է մնացել, քանի որ խոհանոցում դժվար էր էլեկտրականություն օգտագործել, և այն ժամանակ դա նույնիսկ անհարմար էր: Սկզբից անհրաժեշտ էր լուծել էլեկտրաֆիկացման խնդիրը: Էլեկտրական սալօջախի զարգացման պատմության մեջ գերմանացի Էմիլ Ռատենաուն է կարևոր տեղ զբաղեցնում: 1893 թվականին նրա հիմնադրած ընկերությունը սկսել էր էլեկտրական լուսավորության համակարգերի ներդրում իրականացնել: Ռատենաուն որոշել էր այն օգտագործել տնային գործերը հեշտացնելու համար: 1908 թվականին, համադրելով մի քանի խոհարարական գործիքներ, թողարկվել է առաջին էլեկտրական սալօջախը: Ռուսական Կայսրությունում առաջին էլեկտրական սալօջախը հայտնվել է միայն 1913 թվականին: Արտաքինից այն նման է եղել փոքրիկ սեղանիկի, որի վրա էլեկտրական այրիչներ հիշեցնող մեխանիզմներ են եղել, իսկ պարույրների կամ այրիչների փոխարեն, որոնք այդ ժամանակ դեռ հորինված չէին, եղել են մետաղական թիթեղներ:

Այդ սալերի միջով անցնող էլեկտրական հոսանքը տաքացրել է դրանք: Նման սարքերի վրա էլ սնունդ են պատրաստել: Հետագայում մետաղական թիթեղները փոխարինվել են չուգունով: Բայց պարզվել է, որ դրանք կարճաժամկետ են աշխատում՝ բարձր ջերմաստիճանի ազդեցության տակ կորանում են, և խոհանոցային պարագաների հավասարաչափ տեղադրումը կոր «բլիթների» վրա գրեթե անհնար էր. շատ հավանական էր, որ դրանք վառարանից ընկնեն: Բացի դա, շատ ժամանակ է պահանջվել նման «բլիթները» տաքացնելու համար, իսկ կոր վիճակում՝ ավելի շատ:

Եթե սառը բան պատահաբար լցվեր դրանց վրա, ապա «բլիթը» կարող էր հեշտությամբ ճաքել: Սակայն նոր տեխնոլոգիաների մշակումն ու ներդրումը կանգ չի առել, և 1970 թվականին «նրբաբլիթների» տեսքով ջեռուցման տարրերը փոխարինվել են կերամիկական մակերեսներով: Նրանց տաքացումը տեղի է ունենում ինֆրակարմիր ճառագայթման ազդեցության պատճառով: Դրա շնորհիվ խոհարարական գործընթացն է արագանում, իսկ էլեկտրաէներգիայի ծախսը նվազում է: 1987 թվականին շահագործման են հանձնվել նոր ինդուկցիոն տիպի էլեկտրական սալօջախները: Դրա աշխատանքի հիմքը մագնիսական դաշտի էներգիայի օգտագործումն է: Սակայն հասարակ մարդկանց շրջանում այդ սարքը լայն տարածում չի գտել իր բարձր գնի պատճառով, բայց պրոֆեսիոնալ խոհարարները հետաքրքրություն են ցուցաբերել դրա նկատմամբ:

Ինդուկցիոն տիպի էլեկտրական սալօջախները ներկայում էլ լայնորեն օգտագործվում են արագ սննդի և ռեստորանային բիզնեսում: Էլեկտրական վառարանների առավելությունները ներառում են պատրաստման ժամանակ բաց կրակի, ծխի, աղտոտման բացակայությունը և, իհարկե, արդյունավետությունը: Այնուամենայնիվ, դրանք նույնպես ունեն իրենց թերությունները: Դրանցից են ցանկացած մետաղական մակերևույթի վրա էլեկտրական վառարաններ տեղադրելու անհնարինությունը, ինչպես նաև ֆերոմագնիսական խառնուրդից պատրաստված հատուկ խոհարարական կաթսաների օգտագործման անհրաժեշտությունը:

ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

 
How Not to Go Bankrupt on Black Friday: 5 Smart Shopping TipsIDBank warmly hosted children from the "Music for Future" Foundation.Ucom’s 5G network launched in 11 new cities UPay has joined Idram's Open QR infrastructureA Free Mastercard and 10% idcoins with Cashless Payments. IDBankThe Results of the 19th Annual International Microelectronics Olympiad Summarized in Yerevan AraratBank Named Best Investor Relations Bank Armenia 2024General Director of Ucom participated in Silicon Mountains technological summit Saving together: IDBank and IdramARARATBANK AND SINGAPORE GFTN SIGN MEMORANDUM OF UNDERSTANDING FOR DIGITAL TRANSFORMATIONAndron Participates in the Tomorrow Mobility World Congress 2024: Driving Innovation in E-MobilityAcba bank and American Express Expand Collaboration in ArmeniaThe Silicon Mountains technology summit to be held with the support of Ucom Evocabank became the first bank to join Idram’s open QR infrastructure25% Off on RIA Money Transfers to Ukraine at AraratBank Yerevan to Host Unprecedented Serbian-Armenian Music ConcertAraratBank Stands with My Forest Armenia to establish Charles Aznavour Forest Ucom and Sunchild NGO install another solar plant in Areni 4,401,021 AMD to COAF. The November beneficiary is “Armenia Tree Project”Go Digital or Go Home: Sergey Arakelyan Yes to cashless! - cruises and gifts for AraratBank MC cardholders Ucom joins Armenian Internet Governance Forum as a platinum partner AraratBank: Five-Time Winner at AMX Awards 2024AraratBank Initiates a Panel Discussion on AI and LeadershipKhachaturian International Youth Competition launched in China with performance by “Music for Future” Foundation’s Cellist Mari HakobyanUcom Employees Participate in Forest Restoration Efforts in Vayots Dzor Fast Shift has joined Idram's open QR infrastructure New and modern. Arabkir branch of IDBank reopenedAraratBank: Unprecedented Consumer Loan Offer Starting from 14.5% Ucom launches 5G network across nine Armenian citiesLearn to save. World Savings Day with Idram JuniorAnother solar power plant by Ucom and SunChild NGO installed in Vardenis Converse Bank and Kapitalbank signed a cooperation agreement at Sibos 2024 IDBank and Idram at Mantashyants Global Expo AraratBank Introduces UBPAY: A New System for International Transfers IDBank participated in the HR Expo-24 conference Armenia Hosted the Consulting Event of the Year: International CMC Conference was held with Participants from 30 Countries AraratBank Sponsors New Laboratory and Seminar at MatenadaranUcom, in cooperation with SunChild NGO, increases the access to drinking water in Lchavan community The customer is always our top priority: IDBankThe October beneficiary of "The Power of a Dram" is the Children of Armenia FundAmeriabank’s New Offer: Draw of Investment Portfolios for AMD 2M The International CMC Conference kicked off for the first time in Armenia, bringing together management consultants and the business community The winners of the 2024 joint program between SIA Armenia and "The Power of One Dram" have been announced General Director of Ucom Participated in the Annual Conference of the Institute of Internal Auditors Armenia AraratBank Expands International Transfer Options with Golden Money System10% idcoin with IDBank Mastercard cardsUcom Completes Network Modernization in Gyumri and Vanadzor Ameriabank’s Special Offer for New Mastercard Holders. 1% Cashback and Lots of GiftsGeneral Director of Ucom Delivers a Lecture at Leadership School