Բնապահպանները ընտանի հավերի ձվերում վտանգավոր նյութ են հայտնաբերել
ОбществоՄԻ՛ վճարեք հոսանքի գումար, անցե՛ք այս հղումով և ձեռք բերեք ԱՆՎՃԱՐ էլ. էներգիա՝ https://4q5w.short.gy/Solaron
Սիդնեյի Մաքուորի համալսարանի գիտնականները ցույց են տվել, որ տնային հավի ձվերը միջինում 40 անգամ ավելի շատ կապար են պարունակում, քան խանութից գնված ձվերը: Աշխատանքը հրապարակվել է Environmental Pollution ամսագրում։
Գիտնականները գրեթե յուրաքանչյուր ուսումնասիրված հավի արյան մեջ կապար են հայտնաբերել: Բացի այդ, վերլուծված ձվերի մոտ կեսը պարունակում էր կապարի մակարդակ, որը կարող է սպառողների առողջության համար վտանգ ներկայացնել՝ միջինում 40 անգամ ավելի բարձր, քան սուպերմարկետների ձվերում:
Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը հայտարարել է, որ չկա կապարի ազդեցության անվտանգ մակարդակ, և նույնիսկ ցածր կոնցենտրացիաները համարվում են վնասակար մարդու առողջության համար: Կապարը մեծացնում է սիրտ-անոթային և երիկամների հիվանդությունների, ինչպես նաև ճանաչողական խանգարումների վտանգը։
Վարակման հնարավոր աղբյուրը հողն է: Գիտնականները Սիդնեյի 7000 տեղամասերում ստուգել են կապարի մակարդակը այգու հողում: Նրանք նաև ուսումնասիրել են աղտոտման այլ հնարավոր աղբյուրները՝ խմելու ջուրը և կերը: Պարզվել է, որ կապարի հիմնական աղբյուրը հողն է։ Հեղինակները տվյալներն օգտագործել են կապարով աղտոտվածության քարտեզ ստեղծելու համար, որը թույլ կտա ֆերմերներին հասկանալ, թե արդյոք նրանք վտանգի տակ են:
Բնապահպանները ենթադրում են, որ կապարը հողում կուտակվել է ուրբանիզացիայի տարիների ընթացքում, և այժմ մեր օրգանիզմ է մտնում բանջարեղենի, մեղուների և հավերի միջոցով: Այս աշխատանքում ընդգծվում է, որ պետք է զգույշ լինել գյուղմթերքի հետ: