Իտալացի ֆերմերները փրկում են հնագույն մրգերը արևային էներգիայով
ОбществоNashaniva.com–ը գրում է, որ ցիտրոնը Իտալիայի ամենահարավային շրջանի՝ Կալաբրիայի խորհրդանիշն է, որը գտնվում է այսպես կոչված Ապենինյան կոշիկների «գագաթին»: Այս պտուղները աճում են Ռիվիերա դեի Սեդրիի՝ Մայրու ափ, գեղեցիկ անվանումով տարածքում: Դարեր շարունակ, մեղմ կլիմայի շնորհիվ, Իտալիայի այդ անկյունում տեղաբնակները մասնագիտացել են Liscia Diamante (հարթ ադամանդ) ցիտրոնի տեսակի աճեցման մեջ: Այդ պտղի կեղևից ստացվող եթերայուղն օգտագործվում է օծանելիքի ստեղծման համար, իսկ պտուղը ծիսական նշանակություն ունի հուդայականության մեջ, այն Սուկկոտի կրոնական տոնի խորհրդանիշներից է։
Այնուամենայնիվ, վերջին 50 տարիների ընթացքում իտալական ափին գտնվող Liscia Diamante-ն բոլորովին անհետացել է, քանի որ կլիմայի կայուն փոփոխությունը ստիպել է կալաբրացիներին գաղթել այլ վայրեր՝ ավելի լավ կյանք փնտրելու համար, իսկ ցիտրոնի եթերայուղը փոխարինվել է ավելի էժան արդյունաբերական փոխարինիչներով: Այնտեղ մնացած բնակիչների համար տնտեսական առումով անիմաստ է շարունակել նման մրգեր աճեցնել:
BBC-ն պատմել է Լանչելլոտի գյուղատնտեսական ընտանիքի մասին, որը որոշել է բռնել նորարարության ճանապարհը և ցիտրուսային ծառերի վերևում արևային մարտկոցներ տեղադրել: Վերականգնվող էներգիայի արտադրությունը 40 հեկտար հողատարածքների վրա Իտալիայում ոչ միայն բարելավում է մրգի որակը, այլ նաև Լանսելոտաներին տալիս է այլընտրանքային եկամուտ գյուղատնտեսության համար՝ արտադրվում է բավարար էլեկտրաէներգիա 16000 ընտանիքի համար:
Ձեռնարկատեր Անտոնիո Լանսելլոտայի խոսքով պանելների ծածկույթը 70%-ով նվազեցրել է ցիտրուսային մրգերի ջրի պահանջարկը։ Պտուղներն ավելի մեծ են, ավելի լավ գույնով և ավելի քիչ եղանակային թերություններով: Նրանք ունեն նաև եթերայուղի ավելի մեծ խտություն իրենց կեղևի մեջ։
Տղամարդը պնդում է, որ բույսերը լավ չեն աճում ստվերում, բայց Իտալիայի հարավում չափազանց բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում ճիշտ հակառակն է։
Բացի այդ, տանիքը պաշտպանում է բույսերը ծայրահեղ կլիմայական իրադարձություններից, օրինակ 2017 թվականին, երբ անսովոր ձմեռային ցրտահարությունը վնասեց տարածաշրջանի ցիտրոնի բույսերի մեծ մասը, Լանսելոտի ընտանիքի ծառերը գոյատևեցին, քանի որ վահանակները պաշտպանեցին դրանք, և հետո ընտանիքը սածիլներ բաժանեց այլ ֆերմերներին:
Այդ խնդիրը հեռու է ցիտրոնների և ընդհանրապես ցիտրուսային մրգերի համար եզակի լինելուց: Կլիմայի փոփոխությունը ազդում է ամբողջ աշխարհում գյուղատնտեսության վրա, քանի որ եղանակային էքստրեմալ իրադարձություններն ավելի հաճախակի են դառնում: Լանսելլոտի ընտանիքը և այլ ագրավոլտաիկայի պաշտպանները հուսով են, որ նման պրակտիկան կարող է օգտակար լինել շատ այնպիսի մշակաբույսերի, որոնք վտանգված են:
Ագրավոլտիկա հասկացությունը գոյություն ունի 1980-ականներից: Եվրամիությունը հրահանգ է իջեցրել անդամ երկրներին ապահովելու, որ մինչև 2020 թվականն իրենց էներգիայի 20%-ը ստացվի վերականգնվող աղբյուրներից, ինչը հանգեցրել է արևային ֆերմաներ ստեղծելու մրցավազքի:
Սակայն ագրոէլեկտրաէներգետիկական արդյունաբերությունը դեռ մեծ դժվարություններով է զարգանում։ Իր նոր լինելուց, և որոշ ֆերմերների փոփոխությունների նկատմամբ դիմադրության և հստակ օրենսդրության բացակայության պատճառով դեռ երկար ճանապարհ կա անցնելու, մինչև ագրոէլեկտրաէներգիան դառնա հիմնական:
Հայաստանում արևային պանելներ արտադրող առաջին և միակ ընկերությունը Սոլարոնն է։ Տեղադրե՛ք SolarOn արևային կայան և զրոյացրեք էլեկտրաէներգիայի ծախսը
Գրե՛ք կամ զանգահարեք և ստացեք անվճար հաշվարկ Ձեզ անհրաժեշտ արևային կայանի հզորությանն ու արժեքի վերաբերյալ։
Զանգահարեք 8757, 010 440055
էլ. փոստ ֊ Info@solaron.am