Ереван, 23.Ноябрь.2024,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
Приказ не сопротивляться поступил из Армении в Арцах: Карапетян «Подарок» власти Аршаку Карапетяну Отношения Армении с Россией должны быть на самом важном месте, а у Запада нет того продукта безопасности, который он может предоставить Армении: Аршак Карапетян Процветание нашей страны зависит от каждого из нас: Аршак Карапетян О чем говорит нахождение банков в числе лидеров в списке налогоплательщиков? «Паст» Кто на самом деле является владельцем «Спайки»? «Паст» Важно, что отношения между Ираном и Арменией дружественные и конструктивные: Канани Акция протеста у офиса ООН: требуют возвращения пленных ВИДЕО: Ситуация в Армении и вокруг Армении остается стабильно тяжелой: Карапетян У берегов Сицилии затонул парусник с туристами: один человек погиб, пропали без вести 6 человек


Շնիցել. կերակուր, որի բազմազանության պակաս չկա. «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է

Շնիցելը (գերմաներեն schnitzen) բարակ շերտով միս է, որը թաթախված է պաքսիմատով և տապակված տաք յուղի մեջ՝ խոր ընկղմմամբ։ Այն տարբերվում է ցանկացած այլ տապակված մսից իր տապակելու եղանակով և նրանով, որ միսը ծեծված չէ, և որ թաթախված է պաքսիմատով: Ճիշտ պատրաստված շնիցելը ունի ոսկե-նարնջագույն երանգ և փխրուն է: Շնիցելը սովորաբար մատուցվում է կիտրոնի, լոռամրգի կամ այլ սոուսով և որևէ խավարտով: Գերմաներենում «շնիցել» նշանակում է «կտրվածք», «կտոր» կամ «սղոցված»: Շնիցելի չեխական «բարեկամը» ռժիզեկն է: Ներկայում կա շնիցելի տեղական տարբերակների լայն տեսականի, օրինակ՝ բեռլինյան շնիցել, փարիզյան շնիցել, որսորդական շնիցել, համբուրգյան շնիցել, կոորդոն կապույտ և շատ այլ ուրիշներ:

Շնիցելի պատմությունն իրենից ներկայացնում է առանց ոսկորների փխրեցված և տապակած մսային ուտեստների բազմազանություն: «Շնիցել» անունն ի սկզբանե վերաբերել է հորթի մսից պատրաստված վիեննական ուտեստին՝ վիեննական շնիցելին, որը տարածված է եղել 19-րդ դարի երկրորդ կեսին: Գերմանիայում այդ ուտեստը մեծ չափերի է եղել, չափից ավելի մեծ հորթի մսի շատ բարակ կտոր, որը թաթախված է պաքսիմատի մեջ: Գոյություն ունեն այդ ուտեստի տարածքային այլ տարատեսակներ, մի քանիսն իրենցից ներկայացնում են նախքան պաքսիմատապատելը և տապակելը սնկով և սոխով լցոնած աղացած միս: Շնիցելի առաջացման պատմությունը հստակ հայտնի չէ, բայց այն կարող է ծագած լինել Իտալիայում, քանի որ շատ է նման իտալական մի ուտեստի՝ միլանյան կոտլետին:

Շնիցելի մասին ամենավաղ գրառումները հայտնաբերվել են Ավստրիայում 19-րդ դարի կեսերին, բայց բուն այդ կոտլետները կարող են ստեղծված լինել դրանից շատ առաջ: Բանն այն է, որ շատ տարբեր խոհանոցներում կան շնիցելի նման ավանդական ուտեստներ: Շնիցելը, ինչպես և միլանյան իտալական կոտլետը, ավանդաբար պատրաստվում է հորթի մսով, բայց ներկայում այն երբեմն պատրաստվում է խոզի մսով: Ավստրիայից դուրս տարածված է նաև հավի և տավարի մսով շնիցելը: Այդ ուտեստի տարբերակը տարածված է Կենտրոնական և Հարավային Ամերիկայում, որտեղ այն սովորաբար պատրաստվում է տավարի մսով և կոչվում է միլանես: Նման հացաթխված կարկանդակները կարող են ծառայել նաև որպես բուտերբրոդներ։ Բացի դա, դրանք երբեմն տապակվում են՝ ձու ավելացնելով:

Պետք է նշել, որ հավի տապակած սթեյքը՝ ամերիկյան հարավի ուտեստը, անկասկած, գերմանացի և ավստրիացի ներգաղթյալներից Տեխաս տեղափոխված շնիցելից է առաջացել: Իրանում և Իսրայելում այդ ուտեստի՝ հավի կրծքամսի տարբերակն է տարածված: Աշկենազցի հրեաները, որոնք տեղափոխվել են Իսրայել, ուտեստը բերել են Եվրոպայից, բայց Իսրայելում հորթի միսը երկար ժամանակ հասանելի չի եղել, ուստի այն փոխարինվել է հավի կամ հնդկահավի մսով: Նշենք, որ Իսրայելում խոզի միս չեն ուտում կրոնական արգելքների պատճառով: Ավստրալիայում այդ ուտեստի՝ տավարի մսով տարբերակն է տարածված, որը սովորաբար կոչվում է շնիտեր և սիրված պանդոկային կերակուր է:

Շնիցել ուտում են նաև սկանդինավյան երկրներում, որտեղ սովորաբար այդ ուտեստը մատուցվում է կապերսներով և անչոուսներով: Շնիցելի պատմության որոշ հետաքրքիր մանրամասներ են ներառված դրա բուլղարական տարբերակում, որում մսակտորի փոխարեն օգտագործվում է աղացած հորթի միս։ Իսկ ռումինական շնիցելը խճանկար է, որը պատրաստվում է երկու տարբեր մսակտորների բանջարեղենային շերտավորված միջուկով։ Իսկ Կորդոն բլ յու շնիցելը, որը պատրաստվում է պանրով և խոզապուխտով՝ լցոնված հորթի մսի բարակ կտորներով կամ էլ հավի մսով, նույնքան սիրված տարբերակ է ամբողջ աշխարհում, որքան խիստ հանրահայտ պիցցան:

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Как не разориться в Черную пятницу: 5 полезных советовОжидать эскалации нужно всегда: Алексей АнпилоговАрмения – лидер среди стран СНГ по дороговизне услуг заведений общепитаМИД Армении прокомментировал заявление посла США в Баку об управлении трансграничными водными ресурсамиБельгийские политики и парламентарии направили заявление правительствам Азербайджана и БельгииМы призываем Азербайджан и Армению не упустить эту историческую возможность: Хакан ФиданАрмянские борцы завоевали одну серебряную и две бронзовые медали на Чемпионате мира по борьбе среди военнослужащихРоссия впервые нанесла удар по военному объекту Украины новейшей баллистической ракетой «Орешник» с гиперзвуковой боевой частьюДети Фонда «Музыка во имя будущего» посетили IDBankЮнибанк первым в Армении выпустил субординированные облигацииВ Армении сократят помощь для арцахских беженцевАрмянский предприниматель строит новую канатную дорогу на горной вершине КрымаОванес Чрагян из города Армавир стал победителем Первенства мира по универсальному боюПримечательное предложение: физические лица могут получить грант в размере 1 миллиона, а общественные организации – в размере 3 миллионов российских рублей: «Паст» Авантюризм кадровых движений: «Паст» Нынешняя власть Армении - факелоносец антиармянской повестки дня: «Паст» Палата депутатов Люксембурга потребовала от Баку немедленного освобождения незаконно заключенных лицКак собираются лишить эту власть возможности получить мандат в будущем? «Паст»«В стране существует большая коррупция, во главе которой стоит Никол Пашинян»: «Паст» Концерт к 155-летию со дня рождения Комитаса прошел в Краснодарской филармонии им. ПономаренкоНС Армении ратифицировал соглашение о свободной торговле между ЕАЭС и ИраномАрпине Саркисян будет назначена главой МВД РАЕС направит в Грузию "политическую миссию"Компания Ucom запустила сеть 5G в еще 11 городахЧЕ: Результаты армянских шахматистовПрограмма «Здоровая Евразия» вызвала большой интерес на MedMeet 2024Азербайджанцы стали настоящей головной болью в России։ «Паст» Принесет ли Армении какую-либо пользу членство в Римском статуте? «Паст» Эксклюзивная платформа для сферы туризма: «Паст» Скажешь, чтобы и он написал заявление: «Вотсапские увольнения» будут продолжительными: «Паст» Находясь ниже плинтуса говорят о «плинтусном» рейтинге: «Паст» Компания Ucom запустила сеть 5G в еще 11 городах Компания UPay присоединилась к инфраструктуре Open QR компании IdramБесплатная карта Mastercard и 10% idcoin за безналичные покупки. IDBankВ Ереване подведены итоги 19-й ежегодной Международной олимпиады по микроэлектронике Университет «Евразия» объявил набор студентов Навстречу мечте: эксклюзивное предложение фонда «Музыка во имя будущего» для музыкантов и преподавателейГенеральный директор компании Ucom Ральф Йрикян принял участие в ежегодном технологическом саммите Silicon Mountains Экономим вместе. IDBank и IdramАНО «Евразия» организовала поэтический вечер «Чаренц и Горький. Литературные судьбы»Технологический саммит Silicon Mountains пройдет при поддержке Ucom Образовательная поездка в Дубай: эксклюзивное предложение Фонда «Музыка во имя будущего» Эвокабанк стал первым банком, присоединившимся к открытой QR-инфраструктуре IdramАНО «Евразия» стала первой международной командой на чемпионате по колке дров в БеларусиНа месте ресторана «Кактус» Нарек Налбандян открыл супермаркет: «Паст» Религиозная секта баталхаджинцев бросила вызов РоссииБлижневосточная Академия классической музыки совместно с Фондом «Музыка во имя будущего» представляют уникальную возможность для образовательных путешествий Стипендиат Фонда «Музыка во имя будущего» Эдуард Даян -лауреат первой премии Международного конкурса имени Арама Хачатуряна «Евгений Онегин» для армянских студентов: незабываемый вечер с АНО «Евразия»"«Узнай Евразию. Кыргызстан»: Новая программа от АНО «Евразия».