Այս հարցը առաջացնում է ինչպես մասնագետների, այնպես էլ կրծքով կերակրող մայրերի մոտ շատ տարաձայնություններ։
Գոյություն ունեն բազմաթիվ գիտական հետազոտություններ, որոնք հաստատում են մոր կրծքի կաթի օգտակար լինելու փաստը երեխայի համար և դրա առողջարար լինելը մոր համար։ Վերջին հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կրծքի կաթի բաղադրությունը և որակը անընդհատ փոխվում է կախված երեխայի տարիքից և օրվա ժամից։
Կրծքով կերակրելու գործընթացը ոչ միայն ապահովում է երեխայի հագեցածությունը և ամրացնում երեխայի առողջությունը, այլ նաև թույլ է տալիս նրան զգալ հանգիստ և անվտանգ։
Կրծքով կերակրելը համարվում է մոր և որդու միջև անփոխարինելի շփման տեսակ, որը նպաստում է նրանց հուզական և հոգեբանական դաշտի ամրապնդմանը, դեռ չխոսելով ապացուցված օգուտների մասին երկուսի համար էլ։
Մանկական հոգեբանները գտնում են, որ երեխային պետք է կրծքով կերակրել մինչև 1-1,2 տարեկան։ Նրանց կարծիքով, այդ տարիքում երեխաները անցնում են ավելի հասուն սննդակարգի, որի համար նրանք ունեն բավարար ատամներ։ Բացի դա այդ տարիքում երեխայի վերաբերմունքը մոր հանդեպ ոչ թե պետք է լինի որպես ուտելիք, այլ որպես հեղինակություն, ով ունակ է ոչ միայն կերակրել և պաշտպանել, այլ սովորեցնել, ուղղորդել, խորհուրդ տալ։
Բոլոր այս մասնագետները միաձայն հաստատում են, որ առաջին 6 ամսում երեխան սնուցվելով մոր կրծքերի կաթից, կառուցում է իր ուժեղ օրգանիզմը, պաշտպանիչ մեխանիզմը, ինչպես նաև հարմարվում է շրջակա միջավայրի պայմաններին։
Այնուամենայնիվ, կրծքով կերակրման տևողության հիմնական գործոնը պետք է լինի տարբեր, հաշվի առնելով կոնկրետ մոր և նրա երեխայի հարմարավետությունը: Ի վերջո, բոլորը մարդիկ տարբեր են և ոչ ոք չի զգում երեխային և նրա կարիքները այնպես, ինչպես մայրը և միայն երջանիկ ու առողջ մայրն է երեխայի բարօրության երաշխիքը: