Սովորեք պատրաստել այս բարակ և նուրբ ՖԻԼՈ խմորը և զարմացրեք հյուրերին իսկական փախլավայով և շտրուդելով

Անալի ու շատ բարակ ֆիլո խմորը շատ հայտնի է միջերկրածովյան երկրներում: Հունարենում phyllon նշանակում է «թերթ» (հանդիպում է նաև «ֆիլլո» անվանումը): Այս խմորի շերտերն իրոք այնքան բարակ ու գրեթե թափանցիկ են, որ թղթի թերթ են հիշեցնում: Ֆիլո խմոր վաճառվում է սուպերմարկետներում՝ սառեցրած, 10-ական շերտերով: Ի դեպ՝ այս խմորը կարելի է մի անգամ պատրաստել ու 6 ամիս պահել սառցախցիկում: Ֆիլո խմորով պատրաստում են թե՛ քաղցր ու թե՛ աղի թխվածքներ՝ շտրուդելներ, փախլավա, տարբեր ռուլետներ ու պիրոգներ:

Բնականաբար, տնային պայմաններում առաձգական ու հարթ խմոր պատրաստելու համար պետք է չարչարվել: Ասում են՝ Հունաստանում ամեն մի տնտեսուհի ֆիլոն պատրաստելու իր գաղտնիքներն ունի: Այնուամենայնիվ, կա մի հիմնական բաղադրատոմս ու հիմնական կանոններ:

Եվ այսպես՝ մեզ անհրաժեշտ է՝

  • 2 բաժակ ալյուր,
  • 2 ճ/գ բուսայուղ,
  • 3 դեղնուց,
  • 1 բաժակ ջուր,
  • 1 թ/գ աղ,
  • 1 թ/գ գինու կամ խնձորի քացախ:

Սեղանի վրա լցնում ենք մաղած ալյուր, բլրակ ենք դարձնում և ավելացնում աղը: Դեղնուցն ու քացախը լցնում ենք տաք ջրի մեջ, խառնուրդը քիչ-քիչ լցնում ալյուրի վրա բացված փոսիկի մեջ և խմորը մատով խառնում: Աստիճանաբար ավելացնում ենք բուսայուղն ու ալյուր ցանում: Պետք չէ ամբողջ ալյուրը միանգամից լցնել, քանի որ այն կարող է ավելանալ կամ պակասել։ Խմորը խառնելիս պետք է հետևել, որ այն լինի նուրբ, փափուկ ու չկպչի ձեռքերին: Որոշ խոհարարներ խորհուրդ են տալիս ստացված խմորի գունդը սեղանի վրա «ծեծել»: Հետո խմորը փաթաթում ենք սննդային թաղանթով ու 1 ժամով տեղափոխում սառնարան:

Սառնարանից հանելուց հետո թողնում ենք, որ խմորը տաքանա: Հետո խմորին գլանի տեսք ենք տալիս ու կտրատում (մոտավորապես 20 կտոր): Խմորը գրտնակելուց առաջ խորհուրդ է տրվում սեղանի վրա գործվածքից սփռոց փռել ու ալյուր ցանել, քանի որ գործվածքի վրա ավելի հեշտ է խմորի հետ աշխատելը:

Խմորի կտորը սկզբում գրտնակում ենք կենտրոնից դեպի եզրեր շարժումներով: Խմորի շերտի վրա ալյուր ենք ցանում, շրջում ու նորից գրտնակում այնքան, մինչև լավ բարակի ու հնարավոր լինի այն ձգել: Ձգելու համար խմորի շերտը դնում ենք ձեռքերի հակառակ երեսին ու ձեռքերը տարածելով խմորի եզրերից ձգում: Կարելի է նաև խմորի մի ծայրը դնել սեղանին, իսկ մյուս ծայրը` կախել ու ձգել: Շերտերը կարող են լինել կլոր, քառակուսի կամ անհավասար: Դրանք միշտ էլ կարելի է կտրել տապակի կամ ձևամանի չափսով: Ֆիլո խմորի պատրաստի շերտերի արանքներում յուղաթուղթ ենք դնում, ծածկում խոնավ սրբիչով, որպեսզի չչորանան:

Խմորից պիրոգներ պատրաստելիս կամ դրանք շերտերով դասավորելիս անպայման պետք է խոհարարական վրձնով յուրաքանչյուր շերտի վրա հալեցրած կարագ քսել: Ֆիլո խմորից պատրաստված պիրոգները պետք է թխել 200 աստիճանում՝ ամենաշատը 30 րոպե:

 

Խորհուրդներ

    • Ավելացած խմորը կարելի է գլանաձև փաթաթել, թաղանթապատել ու դնել սառցախցիկում:
    • Սառեցրած ֆիլոն ետ բերելու համար երկար ժամանակ է պետք, քանի որ լրիվ ետ չեկած խմորը շուտ է փշրվում:
    • Ֆիլո խմորը չի կարելի երկու անգամ սառեցնել: Հետ բերած ու չօգտագործած խմորը սառնարանում կարելի է պահել երկու օր:
Հորոսկոպի յուրաքանչյուր նշան ամուսնությունը ունի իր առավելություններն ու թերությունները…ունի Դեկտեմբերի 16-ի ձեր ռոմանտիկ հորոսկոպը Երկար ժամանակով լույս չի լինելու Երեւանում եւ մարզերում «Աթլետիկոն» ուժեղ էր «Օսասունայից» (տեսանյութ) Անցած շաբաթ հակառակորդը հրադադարի պահպանման ռեժիմը խախտել է շուրջ 140 անգամ Մարինա Կառոնի. Պակասել է հացն աշխարհի... (Շաբաթօրյա ընթերցումներ «Փաստ» օրաթերթից) Մարմնի 90 տոկոս այրվածքներով Այրվածքաբանության կենտրոն է տեղափոխվել միջին տարիքի մի տղամարդ Օֆելի Քոչարյան. Հեղափոխական տոնածառը (Շաբաթօրյա ընթերցումներ «Փաստ» օրաթերթից) ՊԵԿ-ը հորդորում է սեղմ ժամկետներում իրականացնել մեքենաների մաքսային ձևակերպումը Մի քանի հարց մեր իշխանություններին. Շարմազանով Սահ­մա­նա­փա­կու­մը՝ առայժմ Ռու­սաս­տա­նի մի նահանգում «Արաբկիր» ԲԿ-ում երեխայի ծնողը գլխով հարվածել է բաժանմունքի վարիչներից մեկի դեմքին «Սա­հա­կյանց» ստու­դի­ա­յի պատ­մու­թյու­նը «վար­կա­բե­կիչ ապա­ցույց­ներ» հայ­թայ­թե­լու պատ­մու­թյուն­նե­րի շար­քից է Անդրանիկ Քոչարյանը փոխանցել է, որ լքեմ երկիրը, որովհետեւ Նիկոլը հրաման է տվել, որ ինձ բռնեն. Ռուբեն Հայրապետյան ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ (14 ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ). Հա­յաս­տա­նում բաց­վել է առա­ջին բա­ցօ­թյա սա­հա­դաշ­տը ԱՄՆ Սե­նա­տի կող­մից Հա­յոց ցե­ղաս­պա­նու­թյու­նը ճա­նա­չող բա­նա­ձևի ըն­դու­նու­մը ճա­նա­պարհ է բա­ցում. «Փաստ» Օրվա խորհուրդը Կոռուպցիոն ռիսկերն այսօր էլ առկա են. «Փաստ» Ապարան-Քուչակ եւ Սեւան-Ծաղկունք ավտոճանապարհներին մեքենաներ են մնացել ձյան մեջ «Հա­յաս­տա­նում բո­լոր աս­պա­րեզ­նե­րում պրո­ֆե­սի­ո­նա­լիզ­մին պա­տե­րազմ է հայ­տա­րար­ված. ջար­դում են պե­տու­թյու­նը». «Փաստ»
website by Sargssyan