Ինչպե՞ս է ստեղծվել ֆաստֆուդը և որքանո՞վ է այն վնասակար․«Փաստ»

«Փաստ» օրաթերթը գրում է

Ֆաստֆուդը (անգլերեն՝ fast «արագ» և food «սնունդ») հանրային սննդի պատրաստման և օգտագործման վրա ծախսվող քիչ ժամանակի տրամադրմամբ, պարզեցված սպասքով կամ առանց դրա, սեղանի շուրջ կամ առանց սեղանի սնվելու տարատեսակ է: Ֆաստֆուդի առավելությունը պատրաստման ու օգտագործման արագությունն ու էժանությունն է: Մի կողմից՝ դա իր արձագանքն է գտնում սպառողի մոտ (հատկապես կյանքի հագեցած ռիթմ ունեցող խոշոր քաղաքներում), մյուս կողմից՝ այսպիսի սնունդը պարզ և խնայողական եղանակով է պատրաստվում, ինչը նման ցանցերին թույլ է տալիս արագ զարգանալ:

Ոչ պակաս կարևոր դեր է խաղում նաև գովազդը տարբեր մեթոդներով: Իսկ ե՞րբ և ինչպե՞ս է առաջացել հանրային սննդի այս տարատեսակը: Աշխարհի տարբեր երկրների խոհանոցներում գոյություն ունեն արագ պատրաստվող ճաշատեսակներ (օրինակ՝ իտալական պիցցա): 1921 թվականին Կանզասում բացվել է White Castle ընկերությունը, որի ֆիրմային ուտեստն այն ժամանակ դեռևս արտասովոր համբուրգերներն էին: Կայուն գինը (ընդհուպ մինչև 1946 թվականը 5 ցենտ էր) և արտասովոր լինելը գրավում էին գնորդներին: 1940-ական թվականների վերջում White Castle ընկերության համար մրցակիցներ են հայտնվել, որոնցից ամենալուրջը դարձել է «ՄաքԴոնալդսը»: Հոնկոնգյան չխաչխանտխենները ասիական արագ սպասարկման ռեստորանների տարատեսակներ են, որոնք առաջացել են 1950-ական թվականներին:

Այս հաստատություններում մատուցում են ճաշատեսակներ, որոնք իրենց մեջ ներառում են չինական և եվրոպական գծեր, մասնավորապես՝ յուանյան (թեյի, սուրճի և խտացրած կաթի խառնուրդ), արագ պատրաստվող արիշտայով և խոզապուխտով ապուր, ինչպես նաև սենդվիչների բազմաթիվ տեսակներ: «ՄաքԴոնալդսի» ցանցը բավականին արագ է զարգացել, որը և տարածել է ֆաստֆուդը ամբողջ աշխարհում: Օրինակ՝ 1956 թվականին ԱՄՆ-ում եղել է «ՄաքԴոնալդսի» 14 ռեստորան, 1960 թվականին՝ 228, 1968 թվականին՝ 1000, 1975 թվականին՝ 3076, 1980 թվականին՝ 6263, 1984 թվականին՝ 8300, 1990 թվականին՝ 11800:

Այժմ այդ կորպորացիան աշխարհի 119 երկրում ունի ավելի քան 30 հազար հաստատություն: Ներկայիս ֆաստֆուդի սրճարանների արագ պատրաստվող կերակրատեսակներից կարելի է նշել համբուրգերը, սենդվիչը, հոթ դոգը, քորնդոգերը, պիցցան, սամսան, շաուրման, քաբաբը, բուրիտոն, նրբաբլիթը, ֆալաֆելը, կարտոֆիլային ֆրին և այլն: Վերջում կարելի է նշել, որ ցանցային արագ սննդի մեջ լայնորեն կիրառվող կիսաֆաբրիկատները, ինչպես և «գործարանային» արտադրության այլ ուտելիքը, կարող են պարունակել տարատեսակ սննդային հավելումներ, որոնց մեծ մասը բացասաբար է ազդում օրգանիզմի վիճակի և ինչպես երեխաների, այնպես էլ մեծահասակների առողջության վրա: Այն մարդիկ, ովքեր կանոնավոր կերպով օգտվում են արագ սննդից, ժամանակի ընթացքում ունենում են ավիտամինոզ, գիրություն և այլն:

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Արցախի ՄԻՊ-ը հայտարարություն է տարածել Արայիկ Հարությունյանը գրառում է կատարել Արծրուն Հովհաննիսյանը լավ լուր է հայտնում ԱՄՆ․ «Սեղանին Թուրքիայի դեմ պատժամիջոցների հարցն է» Պատերազմն ինձ հաղթեց, տղերքն էլ թող պատերազմում հաղթեն. Կարինե Գեւորգյան (Պրեմիերա) ԱԱԾ-ի հայտարարությունը Թշնամին Շուշիից ընդամենը 5 կիլոմետր հեռավորության վրա է գտնվում․ Արայիկ Հարությունյանը կոչ է անում Վլադիմիր Պուտինը՝ Ղարաբաղյան հակամարտության պատճառների ու լուծման մասին (տեսանյութ) ՊԲ-ն հրապարակել է նահատակված ևս 47 զինծառայողների անուններ Ռազմական ավիացիա է կիրառվել Ասկերան, Մարտակերտ և Մարտունի քաղաքներում Արցախի բնակավայրերում այս պահին հարաբերական հանգիստ է Էրդողանն ու Ալիևը քննարկել են Ղարաբաղյան հակամարտության հարցը Նիսում ահաբեկչին վնասազերծելու տեսանյութը Ադրբեջանի հրթիռակոծության հետևանքով կան քաղաքացիական վիրավորներ /տեսանյութ/ ԹԻՄ (Տելեկոմ Արմենիա) հայտարարությունը ՎԵՈՆ Արմենիան ձեռքբերելու վերաբերյալ Գերագույն հոգևոր խորհրդի հայտարարությունը Ադրբեջանի զինված ուժերը կրակ են բացել ռուսական սահմանապահ դիրքի վրա. WarGonzo Մոսկվայում մեկնարկել են ԼՂ հակամարտության հարցով Իրանի ու Ռուսաստանի խորհրդակցությունները ՀՀ ՊՆ խոսնակ Շուշան Ստեփանյանը պարզաբանում է Մահացել է Սամվել Գրիգորյանը
website by Sargssyan