Տորթի վրայի մոմերը փչելը վտանգավոր է առողջության համար․ ահա թե ինչու
LifestyleԿան ավանդույթներ, որոնք մեզ են փոխանցվել դեռ վաղուց։ Այդպիսի ավանդույթներից մեկն էլ ծննդյան օրը տորթի մոմերը փչելն է։ Այն ընդունված է աշխարհի շատ երկրներում։
Գերմանիայում 18-րդ դարից ամեն անգամ երեխայի ծննդյան օրը դնում էին մոմերը տորթի վրա, նույնիսկ մեկ հատ շատ քան երեխայի տարիքն էր։ Լրացուցիչ մոմը խորհրդանշում է ևս մեկ տարի, որը հաջողությամբ ապրում ես որպես երեխա:
Մոմերը վառվում էին ամբողջ օրը և դրանք փոխում էին, իսկ երեխան պահում էր երազանք և փչում այդ մոմերը քնելուց առաջ։ Եվ համարվում էր, որ ծուխը որը առաջանում էր մոմերը փչելու ժամանակ բարձրանում էր և հասնում Աստծուն և երեխայի երազանքը կատարվում էր։ Այդ ժամանակներում ոչ ոք չէր մտածում, իսկ արդյոք պե՞տք է փչել տորթի մոմերը և ինչ վնասների այն կարող է հանգեցնել։
Ինչու՞ իրականում պետք չէ փչել տորթի մոմերը։
Ոչ վաղ անցյալում գիտնականները անցկացրել են մի հետազոտություն։
• Պատել են պենոպլաստի կտորը շոկոլադով։
• Դրա վրա դրել են մի քանի մոմեր։
• Առաջարկել են փչել մոմերը հետազոտությանը մասնակցողներին։
Հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ երբ մարդը փչում է մոմերը, նա հավաքում է շատ օդ իր թոքերում, իսկ հետո ուժեղ արտաշնչում է այդ օդը, տարածելով ամբողջ բակտերիաները քաղցրավենիքի մակերեսին։
Այնուհետև առանձին ուսումնասիրել են շոկոլդաե շերտի վրա գտնվող բակտերիաները և պարզել, որ դրանք 15 անգամ ավելի շատ են, քան մոմերը փչելուց առաջ։ Մի դեպքում անգամ հարուցիչ կամ պաթոգեն միկրոբների քանակը ավելացել էր 121000%-ով։ Այսպիսի արդյունքը տեղի է ունեցել այն պատճառով, որ հետազոտությունների մասնակցողներից մեկը հիվանդ էր ինֆեկցիոն վիրուսով։
Չի կարելի փչել տորթի մոմերը, եթե տարեդարձի հերոսը հիվանդ է։
Ինչ է կատարվում սովորական տոնի ժամանակ, մենք բոլորս լավ գիտենք։ Ավանդույթի համաձայն մոմերը փչելուց հետո, տորթը կտրատում են կտորների և հյուրասիրում հյուրերին, ովքեր մեծ հաճույքով ուտում են քաղցրավենիքը։ Ահա և ստացվում է, որ մոմերը փչելու գործընթացը ընդհանրապես անվտանգ չէ։
Շարունակությունը՝ այստեղ