Երևան, 28.Հունիս.2022,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ (28 ՀՈՒՆԻՍԻ). Ստորագրվել է Վերսալյան պայմանագիրը. «Փաստ» «Ժողովրդական դիվանագիտություն»՝ փողո՞վ. հակառուսական ու հակահայկական «խաղեր». «Փաստ» «Երգչախմբային արվեստն ավելի ճանաչելի դարձնելու համար նախ պետք է արժևորել այն». «Փաստ» «Ես ինձ խաբելով ապրում եմ». 18-ամյա Էդգարի մայրիկի համար «միակ տեղը» մնացել է Եռաբլուրը. «Փաստ» Որտե՞ղ պետք է փնտրել հայրենադավության սոցիալ-հոգեբանական արմատները...«Փաստ» «Դիվանագիտական դաշտում օբյեկտ ենք, որին պարզապես տեղեկացնում են իր ճակատագրի մասին». «Փաստ» Երբ դու անգործության ես մատնված...«Փաստ» Իշխանությունների նկատմամբ վստահության դեֆիցիտը ահռելի չափեր է ստացել. «Փաստ» «Այս իշխանությունների թեթև ձեռամբ հասարակություն-բանակ կապն ընդամենը մի քանի տարվա ընթացքում միանգամից խափանվեց». «Փաստ» Ջհանգիրյանը նաև «ապագայի» գործերի՞ց էր տեղյակ. ո՞վ է «առեղծվածային» Վահագնը. «Փաստ»


Սուշի. ինչպես բրինձ պահելու մեթոդը վերածվեց նոր ուտեստ ստանալու միջոցի. «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է

Սու շին ճապոնական ավանդական ուտեստ է, որը պատրաստվում է բրնձից՝ քացախային համեմունքով, և տարբեր ծովամթերքներից, ինչպես նաև այլ բաղադրիչներից: Սկսած 1980-ականների սկզբից սուշին լայն տարածում է գտել ամբողջ աշխարհում: Բառարաններում ուտեստի անվանման երկու տարբերակ կա՝ «սուշի» և «սուսի»: Ներկայումս անգլերենից փոխառված «սուշի» բառի ուղղագրությունն ու արտասանությունն ավելի է տարածված, ինչը, սակայն, կտրուկ մերժվում է ճապոնացիների կողմից, ովքեր նախընտրում են «սուսի» տարբերակը՝ որպես ավելի ճշգրիտ և ճապոնական հնչյունաբանությանը համապատասխանող:

Սուշիի պատմությունը սկիզբ է առել Հարավային Ասիայից, որտեղ խաշած բրինձն է օգտագործվել ձուկ պատրաստելու և պահպանելու համար: Կեղևազերծված և մանր կտորներով ձուկը ցողել են աղով և խառնել բրնձի հետ, որից հետո այն դրել են քարե մամլիչի տակ, որը մի քանի շաբաթ անց հանել են՝ այն փոխարինելով ընդամենը կափարիչով: Մի քանի ամիս շարունակ տեղի է ունեցել բրնձի և ձկնամսի կաթնաթթվային խմորման գործընթաց, որի արդյունքում էլ ձուկը շարունակել է պիտանի մնալ սննդի մեջ օգտագործման համար ամբողջ տարվա ընթացքում:

Բրինձը, որը արդյունքում վերածվել է տհաճ հոտով սոսնձանման զանգվածի, նետվել է կամ օգտագործվել ձկնամսի նոր խմբաքանակ պատրաստելու համար: Մոտավորապես 7-րդ դարից Չինաստանում և Թայլանդում տարածված ձկան պահածոյացման այս մեթոդը լայն տարածում է գտել Ճապոնիայում: Սննդամթերքի մեջ թթվեցված կամ մարինացված ձուկ օգտագործելու այս ավանդույթը Հարավային Ասիայի երկրներում պահպանվում է մինչ օրս: Սուշի բառի չինական հիերոգլիֆը նշանակում է «թթու ձուկ», բայց Չինաստանում ձկան պատրաստման նման ավանդույթը մոռացվել է: Իսկ Ճապոնիայում ներկայումս նարեձուսի խորտիկն են պատրաստում այդ եղանակով:

17-րդ դարում է հայտնվել բրնձի սուշին, որը ներառում է խաշած բրինձ, բրնձի ածիկ, ծովամթերք և բանջարեղեն: Շուտով ճապոնացիները սկսել են պատրաստել բրնձի քացախ, որը նրանք ավելացրել են բրնձին, ինչը վերացրել է խմորման գործընթացը և զգալիորեն կրճատել է սուշի պատրաստելու ժամանակը: 19-րդ դարում Տոկիոյից խոհարար Յոհեյ Հանան որոշել է ամբողջովին հրաժարվել ձկնամսի մարինացումից և այն հում մատուցել: Արդյունքում պատրաստման գործընթացը կրճատվել է և հասել մի քանի րոպեի: Նոր սուշին արագորեն է հանրաճանաչություն ձեռք բերել, և ի հայտ է եկել պատրաստման երկու ոճ: Առաջինը ստացել է Կանսա անունը՝ Օսակա քաղաքի շրջաններից մեկի անունով, երկրորդը ստացել է Էդո անունը (ինչպես Տոկիոն էր կոչվում մինչև 1868 թվականը): Սուշի մատուցող ճաշարաններն ու ռեստորաններն արագորեն են առաջացել, իսկ խանութները սկսել են վաճառել հատուկ մշակված բրինձ տնական սուշիի համար:

Այդ ժամանակից ի վեր սուշի պատրաստելու գործընթացը հիմնովին չի փոխվել, միայն ուտեստի նոր բաղադրատոմսեր ու բաղադրիչներն են հայտնվել: Սուշիի պատմության մեջ վերջին կարևորագույն փուլը սուշի պատրաստելու մեքենաների՝ այսպես կոչված, սուշի ռոբոտների գործնական ներդրումն է, որոնք հորինվել են 1970-ականների վերջին և մասսայաբար սկսվել են օգտագործվել 1980-ականներին: Սուշիի ռոբոտը սարքերի հոսքագիծ է (յուրաքանչյուր սարք կատարում է մեկ կամ մի քանի գործողություն՝ սկսած բրինձը լվանալուց և վերջացրած յուրաքանչյուր սուշիի պոլիմերային թաղանթով փաթեթավորումը)։

Ընդ որում, այդ հոսքագիծը փոխարինում է սուշիի՝ մինչև մեկ տասնյակ պրոֆեսիոնալ խոհարարների. այստեղ շատ կարևոր են տեխնոլոգիայի, հիգիենայի և սանիտարական մաքրման խնդիրները, որոնք մեծամասամբ պայմանավորված են մարդկային գործոնով: Ներկայումս սուշիի ռոբոտների օգտագործումը ընդլայնվում է, չնայած այն հանգամանքին, որ տարածված է համոզմունք, թե համեղ սուշի կարող է պատրաստել փորձառու և հմուտ խոհարարը:

ԿԱՄՈ ԽԱՉԻԿՅԱՆ

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Մոտ օրերս կքննարկենք ընդդիմադիր պատգամավորներին մանդատից զրկելու հարցը․ Ալեն ՍիմոնյանՊատերազմով շանտաժ է անում ու հանձնում Բերձորը.այդպես մինչեւ Երեւան. Եդուարդ ՇարմազանովԷդուարդ Աղաջանյանն անպատասխան թողեց Բերձորի ճանապարհը հանձնելու մասին հարցըBeam Global ընկերության ակցիաները թանկացել են 14%-ով՝ շնորհիվ լիցքավորման կայանների պատվերների կրկնապատկմանԿարի մեքենան հայտնագործվել է Զինգերից դեռ շատ առաջ. «Փաստ» 44–օրյա պատերազմում զոհված Գեւորգ Արշակյանի մոր հուզիչ ելույթը ԱԺ–ումՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ (28 ՀՈՒՆԻՍԻ). Ստորագրվել է Վերսալյան պայմանագիրը. «Փաստ» «Ազգային պակտ»-ը՝ առանցքային կարևորություն Հայաստանի համարԱդրբեջանցիները խեղաթյուրում են ոչ միայն Հայաստանի ու Արցախի, այլև Իրանի պատմությունը. «Փաստ» «Ժողովրդական դիվանագիտություն»՝ փողո՞վ. հակառուսական ու հակահայկական «խաղեր». «Փաստ» Խոսքը պետք է ծնվի պատասխանատվությունից . ՍԻՆԹԵԶ Արշակ եպիսկոպոս Խաչատրյանի հետ«Երգչախմբային արվեստն ավելի ճանաչելի դարձնելու համար նախ պետք է արժևորել այն». «Փաստ»«Ես ինձ խաբելով ապրում եմ». 18-ամյա Էդգարի մայրիկի համար «միակ տեղը» մնացել է Եռաբլուրը. «Փաստ»Քաղաքապետարանը քանդել է Երիտասարդական մետրոյին հարակից սրճարանը Որտե՞ղ պետք է փնտրել հայրենադավության սոցիալ-հոգեբանական արմատները...«Փաստ»Հայաստանի և Հունաստանի ԱԳ նախարարների հանդիպումը Հանրության ուշադրությունը ցանկանում եմ հրավիրել 2 խնդրի շուրջ. Տիգրան Աբրահմյան «Դիվանագիտական դաշտում օբյեկտ ենք, որին պարզապես տեղեկացնում են իր ճակատագրի մասին». «Փաստ»Երբ դու անգործության ես մատնված...«Փաստ»Իշխանությունների նկատմամբ վստահության դեֆիցիտը ահռելի չափեր է ստացել. «Փաստ»«Այս իշխանությունների թեթև ձեռամբ հասարակություն-բանակ կապն ընդամենը մի քանի տարվա ընթացքում միանգամից խափանվեց». «Փաստ»Ջհանգիրյանը նաև «ապագայի» գործերի՞ց էր տեղյակ. ո՞վ է «առեղծվածային» Վահագնը. «Փաստ»Ի վերջո, մանդատից կհրաժարվի՞ քպական պատգամավորը. «Փաստ»«Օրենսգրքի փոփոխություններն Ավետիք Չալաբյանին կալանքի տակ ավելի երկար պահելու նպատակ ունեն». «Փաստ»Հնարավոր է՝ այսօր ճանապարհը բացվի. Թագուհի ԹովմասյանԱրտակարգ դեպք Կոտայքի մարզում. Mercedes -ում հրդեհ է բռնկվելՆիկոլը պատերազմից հետո մատը մատին չի տվել բանակն ու պետության անվտանգությունն ամրապնդելու ուղղությամբ. Էդուարդ ՇարմազանովՔիչ առաջ Լարսում վերականգնվել է երթևեկությունը. ՏԿԵՆԴու հանգիստ չես ապրելու, հանգիստ չես շնչելու, հանգիստ չես աշխատելու. Արմեն ԱշոտյանՔաղաքացու սոցիալական անվտանգությունը՝ հարվածի ներքոԱրցախում սկսվում է արևածագը․ 12 ընտանիք արևից անվճար տաք ջուր կստանա Պիեռ Նարցիսի մարմինը կուղարկեն ԿամերունՀորդանանում թունավոր գազի արտահոսքի հետևանքով զոհվել է 5 մարդ, կա 234 տուժած (տեսանյութ)ԱՄՆ մեկ դոլարը գնվում է 403 դրամ նվազագույն փոխարժեքով, վաճառվում՝ 411 դրամովՀամահայկական ուխտագնացություն է տեղի ունենալուԴժբախտ պատահարի հետևանքով երկու երեխա է մահացելՔրիստինե Մկոյանը միաձայն ընտրվեց Վճռաբեկ դատարանի վարչական պալատի դատավորԱրմավիրում 31-ամյա վարորդը BMW-ով մխրճվել է հեղուկ գազի լիցքավորման սարքի մեջՊուտինը կհանդիպի Ալիևի հետԲացառիկ կադրեր Լարսից. ինչպես է տեղի ունենում փլուզումըԼարսը փակ է հորդառատ անձրևների և առատ տեղումների հետևանքով. ՏԿԵՆ խոսնակԻնչու՞ են Ավետիք Չալաբյանի նման անձինք հայտնվում հարվածի տակ. փորձում են հենց հիմքում խնդիրները լուծելՏնտեսական ակտիվության ցուցանիշը 5 ամսում աճել է 10.2 տոկոսովԵրկրաշարժ` Բավրա գյուղի մոտ. ստորգետնյա ցնցումները զգացվել են ավելի քան 10 բնակավայրումՀայկական բանակի ռազմաավիացիոն ուժերը երեսուն տարեկան են Նրանք պետք է իմանան` ինչ է իրենց սպասվում. Ալիևը նորից սպառնում էՅունիբանկի Բաժնետերերի տարեկան ընդհանուր ժողովն ամփոփեց 2021թ.-ի արդյունքներըԵղանակը՝ առաջիկա օրերինՅուրի Շատունովին տեղափոխած շտապօգնության բժիշկների դեմ քրեական գործ է հարուցվելԱրտակ Բեգլարյանը ողջունել է «Ապրելու Ձայնը» գրական-մշակութային օրերի մեկնարկը