Երևան, 27.Հուլիս.2024,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
Ձեր թիկունքին ամբողջ հայությունն է, վերադարձե՛ք հաղթանակած. Գագիկ Ծառուկյան ԵՄ-ն Հրվ. Կովկասում նոր հատուկ ներկայացուցիչ է նշանակել Ջենիֆեր Լոպեսը 55-ամյակի խնջույքին ներկայացել է Շառլոթ թագուհու կերպարով (լուսանկարներ, տեսանյութ) Օպերատիվ իրավիճակը հանրապետությունում հուլիսի 25-26-ը Նիկոլն ու Ալիևը ձգտում են վերջնականապես փակել Արցախի հարցը. Արմեն Մանվելյան Ադրբեջանի բացահայտ սպառնալիքն ու պատասխանն ԱՄՆ-ին Ի՞նչ են քննարկել Թուրքիայի ԱԽ-ում «Խաղաղությունն ի՞նչ ելքով... նոր թշնամիներո՞վ». Նաիրի Սարգսյանի հետ Փաշինյանը կրկին ընկել է մարզերի ետևից Իրանի դեսպանը ևս հերքել է Թեհրանի և Երևանի միջև ռազմական պայմանագրի մասին լուրը


Ինչո՞ւ են մարդիկ որոշել հալեցնել պանիրը. «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է.

Հալած պանիրը կաթնամթերք է, որը ստացվում է սովորական պանրի կամ կաթնաշոռի վերամշակումից: Հալած պանիրն ունի իր ստեղծման «լեգենդապատումային» երկու ամսաթիվ, որոնք իրար միջև մի քանի դարի տարբերություն ունեն: Առաջինը վերաբերում է 14-րդ դարին, և հալած պանրի ստեղծողների դափնիները վերագրվում են շվեյցարական հովիվներին: Ըստ այդ «լեգենդի», նրանք երկար օրեր նախիրներով քայլել են սարերում: Արդյունքում պանիրը, որ նրանք վերցրել են իրենց հետ, չորացել է, և այն այլևս հնարավոր չի եղել ուտել: Բայց հովիվներն այն ուտելու համար հալեցրել են կաթսայի մեջ գինու հետ: Իրականում դա դեռ եղել է ոչ թե վերամշակված պանիրը, այլ ֆոնդյուն: Այնուամենայնիվ, կա կարծիք, որ ամեն ինչ այդտեղից էլ սկսվել է:

Երկրորդ «լեգենդն» ասում է, որ պանրի հետ նույն մանիպուլ յացիաները կատարել են զինվորները Առաջին համաշխարհային պատերազմի տարիներին: Այսպես թե այնպես, քսաներորդ դարի սկզբին հալած պանրի արդյունաբերական արտադրություն է սկսվել Շվեյցարիայում և ԱՄՆ-ում: Բիզնեսը բավականին շահավետ է ստացվել, քանի որ հալած պանիրը ջերմային մշակման շնորհիվ ավելի երկար է պահպանվում և հարմար է ճանապարհորդելիս: Հալած պանիր ստանում են շիճուկային պանիրներից, հալվող պանիրներից, կաթնաշոռից, կարագից և կաթնամթերքի այլ տեսակներից, որոնց ավելացվում են համեմունքներ, հագեցած բուսական ճարպեր և լցահարիչներ՝ պանրի զանգվածը հալեցնելով 75-95 0C ջերմաստիճանում՝ հավելանյութերի առկայությամբ (նատրիումի ցիտրատներ, ֆոսֆատներ և կալիում):

Այս ամենը շվեյցարական Թյուն քաղաքում հորինվել է շվեյցարացի Վալտեր Գերբերի և Ֆրից Շտետլերի կողմից 1911 թվականին, երբ նրանք պատրաստել են հալած պանիր էմմենտալ պանրին նատրիումի ցիտրատ ավելացնելով: Kraft Foods համանուն ընկերության հիմնադիր Ջեյմս Քրաֆթը արտոնագրել է հալած պանիր պատրաստելու իր մեթոդը 1916 թվականին: Նրա ընկերությունը 1950 թվականին աշխարհում առաջին անգամ ներկայացրել է կտրտված հալած պանիր: Հալած պանրի էժանությունը ավանդականի համեմատությամբ (ներառյալ էժան բաղադրիչների օգտագործման պատճառով) ապահովել է դրա հանրաճանաչության արագ աճը նախ՝ ԱՄՆ-ում, ապա՝ նաև այլ երկրներում: Երեսնական թվականներին Խորհրդային Միությունը մտահոգվել է, որ երկիրը չունի իր սեփական հալած պանիրը: Եվ մայրաքաղաք Մոսկվայում հայտնվել է Մոսկվայի հալած պանրի գործարանը, որը եղել է ԽՍՀՄ-ում հալած պանիր արտադրող առաջին ձեռնարկությունը:

Այն աշխատել է շվեյցարական տեխնոլոգիաներով: 1934 թվականին «պանիր N-1»-ն է արտադրվել այդ գործարանում: Այդ ժամանակից ի վեր գործարանը հաջողությամբ սկսել է զարգանալ: 1963 թվականին հայտնվել է «Դրուժբա» պանիրը, որը երևի թե ամենահայտնին է եղել նախկին ԽՍՀՄ տարածքում, այդ թվում՝ Հայաստանում: Այն հիմա էլ արտադրվում է, և դրա բաղադրատոմսը չի փոխվել: Նմանապես չի փոխվել «Յանտար» պանրի բաղադրատոմսը: Վերջինս ունի բավականին վառ պատմություն: Այն ստեղծվել է «Դրուժբա» պանրի ստեղծումից մեկ տարի անց կառավարության հատուկ հրամանով: Անհրաժեշտ էր ստեղծել համով և որակով մնացած պանիրներին գերազանցող պանիր: Եվ ստեղծվեց «Յանտարը», որը «պրեմիում» կարգի պանիր է: Հալած պանիրն արտադրվում է հետևյալ կերպ:

Պանիրն առաքվում է գործարան, մաքրվում է թաղանթից, լվացվում և անցնում է մեծ պանրաղացների միջով: Դրանից հետո ստացված զանգվածին ավելացվում է կաթը, բնական կարագը, հալվող աղերը, որոշ դեպքերում՝ նաև կաթնաշոռ: Եվ այդ խառնուրդը ուղարկվում է կաթսաներ, որտեղ այն հալվում է բարձր ջերմաստիճանի տակ: Արդյունքում ստացված զանգվածը տաք փաթեթավորվում է և ուղարկվում հովացման սենյակ: Դրանից հետո այն փաթեթավորվում է տուփերի մեջ և առաքվում գնորդին: Հալած պանիրը կարելի է պատրաստել նաև տանը: Բաղադրատոմսը շատ պարզ է` կաթ, կաթնաշոռ, կարագ, ձու, սոդա և աղ։

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Ավելի քան 30 տարի անց մայրաքաղաքի ճանապարհները ասֆալտապատվում են նոր տեխնոլոգիայովՕլիմպիական խաղերի խորհրդանիշներով Visa քարտեր՝ Յունիբանկից300 բնակարան հատուկ գնով․ էքսկլյուզիվ առաջարկ ՄԼ Մայնինգից և Ամիօ ԲանկիցԱնվճար քաղվածքներ ու տեղեկանքներ IDBank-իցՇինծու, ապօրինի մեղադրանքով ես գտնվում եմ անազատության մեջ. 2-րդ կորպուսի նախկին հրամանատարի հայտարարությունը կալանավայրից Team-ը կրկին միացել է նորարարության ալիքին՝ Sevan Startup Summit-ում (ֆոտո) Ձեր թիկունքին ամբողջ հայությունն է, վերադարձե՛ք հաղթանակած. Գագիկ Ծառուկյան ԵՄ-ն Հրվ. Կովկասում նոր հատուկ ներկայացուցիչ է նշանակել Ջենիֆեր Լոպեսը 55-ամյակի խնջույքին ներկայացել է Շառլոթ թագուհու կերպարով (լուսանկարներ, տեսանյութ) Օպերատիվ իրավիճակը հանրապետությունում հուլիսի 25-26-ը Նիկոլն ու Ալիևը ձգտում են վերջնականապես փակել Արցախի հարցը. Արմեն ՄանվելյանԱդրբեջանի բացահայտ սպառնալիքն ու պատասխանն ԱՄՆ-ին Ի՞նչ են քննարկել Թուրքիայի ԱԽ-ում «Խաղաղությունն ի՞նչ ելքով... նոր թշնամիներո՞վ». Նաիրի Սարգսյանի հետ Փաշինյանը կրկին ընկել է մարզերի ետևից Իրանի դեսպանը ևս հերքել է Թեհրանի և Երևանի միջև ռազմական պայմանագրի մասին լուրը Փարիզ-2024-ին դուք եք Հայաստանի դեսպաններն օլիմպիական աշխարհում․ ՀՀ-ին և հայ ժողովրդին օդի և ջրի պես անհրաժեշտ են հաղթանակներ․ Գագիկ Ծառուկյանը՝ մարզիկներինՀայաստանի Տիրինկատար հնավայրի վիշապաքարերը և մշակութային լանդշաֆտը ընդգրկվել են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության նախնական ցանկում Եվրոպայում գազի պահանջարկը նվազում է, արևային էներգիայինը՝ աճում Ռիոն միշտ կմնա ինձ հետ՝ իմ ամբողջ կյանքում. կուզեմ՝ այդպես նաև Փարիզ-2024-ը լինի. Արթուր Ալեքսանյան Մեկնարկել է Ucom-ի և Արևորդի կազմակերպության համատեղ բնապահպանական նախագծի նոր փուլը Օդի ջերմաստիճանը կնվազի 6-8 աստիճանով․ սպասվում է հորդառատ անձրև Փեզեշքիանը Նեթանյահուին «հանցագործ» է անվանել ՀՀ-ն հանձնառու է պայմանավորվածությունների կատարմանը և նույնն ակնկալում է Թուրքիայից. ԱԳՆ Թրամփն ասել է՝ որ դեպքում ԱՄՆ-ն կարող է «աշխարհի երեսից ջնջել» Իրանը ԶՊՄԿ-ն կրկին առաջինն է 1000 խոշոր հարկատուների ցուցակում Երկրի կառավարման ղեկին դավադրական ճանապարհով հայտնված անձը չի տիրապետում հիմնարար գիտելիքների, եվ այդ ամենը բումերանգի բնույթով հարվածում է երկրի բոլոր բնագավառներին. ԿամենդատյանԻնչպե˚ս տեսակավորել թափոնները. երեխաները սովորում են մանկապարտեզում, հետո նաև կիրառում տանըՍկանդալային մանրամասներ` էկոնոմիկայի փոխնախարար Նարեկ Տերյանի գործունեության մասին Euromoney-ն Ամերիաբանկին երեք մրցանակ է շնորհել՝ «Լավագույն բանկը», «Լավագույն թվային բանկը» և «Լավագույն ՓՄՁ բանկը» Հայաստանում Յունիբանկն ու Visa-ն նվիրում են ուղևորություն Թունիս երկու անձի համար Ինչպե՞ս կրճատել կողմնակի ծախսերը․ 5 խորհուրդ IDBank-ից ու Իդրամից Անապատում միլիոնավոր արևային մարտկոցները պետք է մաքրվեն ավազից. ինչպե՞ս է դա տեղի ունենում Ադրբեջանական զինվորականները պետք է լքեն ՀՀ սուվերեն տարածքը. Արշակ ԿարապետյանԱրևմտյան սադրանք հայ-իրանական հարաբերությունների դեմ Ի՞նչ են խոստացել Շիրինյանին՝ «ժողովրդավարական ուժերի հարթակը» լքելու դիմաց Ռուսաստանը զգուշացնում է Հայաստանին Ուկրաինայի ճակատագրով Կոռուպցիան պոզով-պոչով չի լինում Հայաստանի շախմատի հավաքականը ներկայացրել է առաջիկա օլիմպիադայի մասնակիցներին Սպասվում են տեղումներ, օդի ջերմաստիճանն աստիճանաբար կնվազի Ալիևը հասկանում է, որ հայ ժողովուրդը չի հաշտվելու Բաքվի և Նիկոլի համատեղ ծրագրված ռազմա-քաղաքական ավանտյուրայի անարդար հետևանքների հետ. ԶաքարյանՊղնձե լեռան տիրուհին. ԶՊՄԿ-ի հավակնոտ նպատակները Հարկավոր է համախմբել հայերին, պայմաններ ստեղծել ավելի քան մեկ միլիոն մարդ Հայաստան վերադառնալու համար․ Արշակ Կարապետյան Նոր սահմանադրության նախագիծը գրվում է Բաքվում. Մենուա ՍողոմոնյանԳենոֆոնդ ենք կորցնում. Արշակ Կարապետյան Վերաբացվել է Կոմիտաս 60 հասցեում գտնվող Ucom-ի վաճառքի և սպասարկման նորացված կենտրոնը Արգելե՛լ ամերիկյան բանակի ներկայացուցչի մուտքը Հայաստանի Պաշտպանության նախարարություն. Խաչիկ ԱսրյանԱՄՆ յոթ խոշորագույն ՏՏ ընկերությունների շուկայական արժեքը մեկ օրում նվազել է 770 մլրդ դոլարով Ի՞նչ կապ ունեն հայերը ռուսական բայանի հետ․ «Փաստ»Հաղթելու համար ԱՄՆ-ն և Իսրայելը պետք է միասին լինեն, իսկ Գազան պետք է ղեկավարեն այն պաղեստինցիները, որոնք չեն ձգտում ոչնչացնել Իսրայելը. Նեթանյահուն՝ Կոնգրեսում