Նրբահամություն, որը հալչում է բերանում. պատրաստեք այս հրաշք տորթն ու զարմացրեք ձեր հյուրերին
LifestyleԲաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- կարագ - 100 գ
- սերուցք մինչև 20% յուղայնությամբ - 2-3 ճ/գ
- ձու - 2 հատ
- կակաո - 20 գ
- մեղր - 2 ճ/գ
- ալյուր - 450 գ
- շաքարավազ - 200 գ
- սոդա - 1,5 թ/գ
- Կրեմի համար՝
- ալյուր - 3 ճ/գ
- ձու - 3 հատ (դեղնուց)
- կաթ - 500 մլ
- շաքարավազ - 200 գ + 100գ
- կարագ - 200 գ
- վանիլին - 0,5 թ/գ
- Ջնարակի համար՝
- շաքարավազ - 4 ճ/գ
- ջուր - 6 ճ/գ
- կակաո - 20 գ
- կարագ - 30 գ
Պատրաստման եղանակը
Ձվերը լցնում ենք ամանի մեջ և հարում։
Կարագը կաթսայի մեջ հալեցնում ենք, ավելացնում ենք շաքարավազը, մեղրը, կակաոյի փոշին, սերուցքն ու ձվերը և խառնում ենք։ Թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք, մինչև շաքարավազը հալվի։
Ավելացնում ենք սոդան և եփում ենք այնքան, մինչև զանգվածը 3 անգամ ավելանա։ Կրակի վրայից վերցնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք ալյուրը և թանձր խմոր ենք հունցում։
Աշխատանքային սեղանի վրա մի փոքր ալյուր ենք լցնում, խմորը դնում ենք վրան և փափուկ, հարթ խմոր ենք հունցում։
Խմորին երշիկի տեսք ենք տալիս։
Բաժանում ենք 8 հավասար մասի։ Կտորները սննդային փաթեթով ծածկում ենք, որ չչորանան։
Վերցնում ենք խմորի կտորը և ալրապատ մակերևույթի վրա 2 մմ հաստությամբ բարակ ուղղանկյունաձև շերտ ենք գրտնակում (հաջորդաբար բոլոր շերտերը գրտնակում ենք և թխում)։
Գրտնակի վրա ենք փաթաթում և տեղափոխում յուղաթղթով պատված տապակի մեջ։
Շերտերը թխում ենք 3-5 րոպե մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում։ Թխելու ժամանակահատվածը կախված է շերտի հաստությունից։
Պատրաստի շերտի եզրերը դանակով հավասարեցնում ենք։
Սկսում ենք պատրաստել կրեմը։ Դեղնուցները 200գ շաքարավազի հետ լցնում ենք կաթսայի մեջ և հարում։
Ավելացնում ենք ալյուրն ու խառնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք կաթը, խառնում ենք, մինչև համասեռ դառնա։ Դնում ենք թույլ կրակի վրա և անընդհատ խառնելով եփում ենք, մինչև թանձրանա։
Կրակի վրայից վերցնում ենք, ավելացնում ենք վանիլինն ու խառնում։ Սննդային փաթեթով ծածկում ենք և թողնում ենք՝ ամբողջությամբ սառչի։
Կարագն ու մնացած 100գ շաքարավազը հարում ենք, մինչև փքուն զանգված ստանանք։
Մաս առ մաս ավելացնում ենք եփովի կրեմը և այնքան հարում, մինչև համասեռ զանգված ստանանք։
Կարագը կաթսայի մեջ հալեցնում ենք, ավելացնում ենք շաքարավազը, մեղրը, կակաոյի փոշին, սերուցքն ու ձվերը և խառնում ենք։ Թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք, մինչև շաքարավազը հալվի։
Ավելացնում ենք սոդան և եփում ենք այնքան, մինչև զանգվածը 3 անգամ ավելանա։ Կրակի վրայից վերցնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք ալյուրը և թանձր խմոր ենք հունցում։
Աշխատանքային սեղանի վրա մի փոքր ալյուր ենք լցնում, խմորը դնում ենք վրան և փափուկ, հարթ խմոր ենք հունցում։
Խմորին երշիկի տեսք ենք տալիս։
Բաժանում ենք 8 հավասար մասի։ Կտորները սննդային փաթեթով ծածկում ենք, որ չչորանան։
Վերցնում ենք խմորի կտորը և ալրապատ մակերևույթի վրա 2 մմ հաստությամբ բարակ ուղղանկյունաձև շերտ ենք գրտնակում (հաջորդաբար բոլոր շերտերը գրտնակում ենք և թխում)։
Գրտնակի վրա ենք փաթաթում և տեղափոխում յուղաթղթով պատված տապակի մեջ։
Շերտերը թխում ենք 3-5 րոպե մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում։ Թխելու ժամանակահատվածը կախված է շերտի հաստությունից։
Պատրաստի շերտի եզրերը դանակով հավասարեցնում ենք։
Սկսում ենք պատրաստել կրեմը։ Դեղնուցները 200գ շաքարավազի հետ լցնում ենք կաթսայի մեջ և հարում։
Ավելացնում ենք ալյուրն ու խառնում ենք։ Մաս առ մաս ավելացնում ենք կաթը, խառնում ենք, մինչև համասեռ դառնա։ Դնում ենք թույլ կրակի վրա և անընդհատ խառնելով եփում ենք, մինչև թանձրանա։
Կրակի վրայից վերցնում ենք, ավելացնում ենք վանիլինն ու խառնում։ Սննդային փաթեթով ծածկում ենք և թողնում ենք՝ ամբողջությամբ սառչի։
Կարագն ու մնացած 100գ շաքարավազը հարում ենք, մինչև փքուն զանգված ստանանք։
Մաս առ մաս ավելացնում ենք եփովի կրեմը և այնքան հարում, մինչև համասեռ զանգված ստանանք։
Բոլոր շերտերը պատում ենք կրեմով՝ բացի վերջինից։
Եփում ենք ջնարակը։ Կարագը լցնում ենք կաթսայի մեջ և հալեցնում, ավելացնում ենք շաքարավազը, ջուրը, կակաոյի փոշին։ Մոտ մեկ րոպե թույլ կրակի վրա անընդհատ խառնելով եփում ենք, որպեսզի գնդիկներ չմնան։
Վերին շերտն ու կողքերը ջնարակապատում ենք։ Տորթի եզրերի կտրված հատվածները փշրում ենք և այդ փշուրով պատում տորթի կողքերը։ Այնուհետև 6 ժամով տեղափոխում ենք սառնարան, որ ներծծվի։ Տորթը կարող ենք ձևավորել ըստ ցանկության։
Պատրաստի տորթն ուղղանկյունաձև կտրատում ենք և մատուցում։ Բարի ախորժակ։
գված չափաբաժնից ավել ալյուր պետք չէ լցնել, խմորը շատ կպնդանա։ Այն շատ հեշտ է գրտնակվում, բայց աշխատանքային սեղանի վրա պարտադիր ալյուր ցանեք։ Թե՛ խմորը, թե՛ ջնարակը և թե՛ կրեմը պատրաստելիս պետք է լավ խառնել, որպեսզի գնդիկներ չառաջանան։