Փտած կարտոֆիլը ՝ ընտանիքի մահվան պատճառ
ՄիջազգայինՄարիա Չելիշևան որբ է մնացել 8 տարեկանում: Նա կորցրել է իր ընտանիքի 4 անդամներին, ովքեր մահացել են փտած կարտոֆիլի հոտից: Ընտանիքը, որը Թաթարստանից էր, ամբողջ ձմեռ պահպանել է կարտոֆիլն իրենց տան նկուղում, և հենց դա է եղել նրանց սարսափելի սխալը:
42 տարեկան Միխայիլ Չելիշևը գնացել էր նկուղ՝ կարտոֆիլ բերելու՝ չիմանալով, որ բանջարեղենը ամբողջովին փտել է: Երբ նա որոշ ժամանակ չէր վերադարձել, նրա ետևից գնացել էր նրա կինը՝ Նաստյան, ով, ցավոք, արժանացել էր նույն բախտին՝ շնչելով այդ հոտը:
Նրանց 18 տարեկան տղան, տեսնելով, որ ծնողները չեն բարձրանում, նույնպես իջել էր նկուղ և դարձել 3-րդ զոհն այս պատմության մեջ: Նաստյայի մայրը հարևաններին օգնության էր կանչել, սակայն չսպասելով նրանց օգնությանը՝ նույնպես իջել էր նկուղ:
Ինչպես հայտնում են լրագրողները, նկուղ իջնելուց հետո Նաստյայի մայրը դուռը բաց էր թողել: Բարեբախտաբար, դա օգնել է փոքրիկ 8 տարեկան աղջկան փտած կարտոֆիլի հոտից չթունավորվել: «Խեղճ աղջիկը ստիպված էր տեսնել իր ամբողջ ընտանիքին մահացած»,- պատմում են վկաները:
Մեկ ամիս անց նմանատիպ դեպք տեղի ունեցավ Սիբիրի բուսական պահեստում: Հիմնադրամի սեփականատերը թույլ էր տվել աշխատել չորսբանվորներին փտած կարտոֆիլների հետ մի սենյակում:
Հաստատությունում տարածվել էր փտած կարտոֆիլի հոտը: Եվ դա թույլ է տալիս ենթադրել, որ մարդիկ մահացել են այդ թունավոր հոտը շնչելուց: Դա հետագայում հաստատվեց Ռուսաստանում անցկացրած հետազոտությունների արդյունքում:
Կարտոֆիլը պարունակում է գլիկոզիդային ալկալոիդներ, որոնք արտադրվում են բանջարեղենում որոշ ժամանակ անց, հիմնականում կեղևի տակ: Նյութը կարող է դառնալ գլխացավի, դիարխիայի, իսկ ծանր դեպքերում կոմաների և մահվան պատճառ: Բանջարեղենի պատրաստման ժամանակ այդ վնասակար նյութերը ոչնչանում են: