Երշիկեղենի շուկան շարունակում է խնդրահարույց մնալ
ՀարցազրույցԺամանակ առ ժամանակ երշիկեղենի շուկան ենթարկվում է լաբորատոր փորձաքննության, որի նպատակն է պարզել, թե կա”ն արդյոք խախտումներ, թե՝ ոչ: Լինում է և այնպես, որ նույնիսկ տարիների համբավ ունեցող ֆիրմաներն են կանգնում խնդիրների առջև, բայց, բարեբախտաբար, հայկական երշիկեղենի արտադրությամբ զբաղվող ընկերությունները տեղական շուկայում մրցակցությանը դիմանալու համար ամեն հնարքի դիմում եմ, որպեսզի իրենց արտադրանքն ավելի շատ վաճառվի:
Վերջին լաբորատոր փորձաքննության արդյունքները ցույց են տվել որ «Մոյա Սեմյա» ընկերության սիրողական, սինգա բժշկական և բժշկական բարձր կարգի, «Բիելլա» ընկերության սինյուգա եփած, նախաճաշի, բժշկական ավանդական, «Բեկոն» ընկերության ընտանեկան բժշկական, գերմանական և «Արմ միթ» ընկերության բժշկական և սիրողական արտադրատեսակներում նիտրատի և նիտրիտի չափը գերազանցել է երշիկեղենի բոլոր տեսակներում: Եվ եթե նիտրատների թույլատրելի ամենաբարձր շեմը1 կգ-ի մեջ250 միլիգրամ է, ապա որոշ ապրանքատեսակների մեջ նիտրատների քանակությունը մոտ երեք անգամ ավելի բարձր է եղել:
Երշիկեղենի շուկայի սպառման ծավալների մասին որոշակի պատկերացում ունենալու համար, Orer.am-ը լրագրողական դիտարկում է իրականցրել: Հետաքրքիր էր պարզել, թե սպառողների շաբաթական գնումների ցանկում երշիկեղենն ընդհարապես ինչ ծավալ է կազմում: Մեր ուսումնասիրությունները ցույց տվեցին, որ սպառողների գերակշիռ մասը, որպես արագ սննդի տեսակ հիմնականում օգտվում են երշիկեղենից, նույնիսկ ունեն նախընտրած ֆիրմաների արտադրած կոնկրետ արտադրատեսակներ, որոնցից գրեթե ամեն օր են օգտվում:
Սննդամթերքի այս տեսակը գնելուց առաջ ի՞նչ պետք է իմանա սպառողը, քանի որ շատ դեպքերում դժվար է հասկանալ, թե տվյալ արտադրանքը մսից բացի ուրիշ ինչ նույթեր է պարունակում: Այս և այլ հարցերի մասին զրուցեցինք «Իրազեկ և պաշտպանված սպառող» հ/կ նախագահ Բաբկեն Պիպոյանի հետ: Նա նշեց, որ մեր երկրում երշիկեղենի շուկան եղել և շարունակում է մնալ ռիսկային, իսկ սպառողները պետք է գնումներ կատարելուց առաջ հնարավորություն ունենան տեղեկանալու, թե տվյալ սննդամթերքն ինչ նյութեր է պարունակում:
«Թե՛ պետական և թե՛ հասարակական կազմակերպությունների կողմից իրականացված լայնամասշտաբ միջոցառումների ժամանակ մշտապես հայտնաբերվել են խնդիրներ, որոնք ոչ միայն դաշտում խաղացող փոքր ընկերությունների մոտ են եղել, այլև խոշորի: Ինչ վերաբերում է որակը շույակում ամենաշատը սպառվող տեսակներով պայմանավորելուն, ապա պետք է իմանալ, որ կան երշիկեղեն արտադրող ընկերություններ, որոնք քիչ քանակությամբ են արտադրվում, բայց նրանց արտադրանքն ավելի արագ է սպառվում: Այսինքն, ասել, որ հասարակությունը այս ֆիրմայի տվյալ արտադրատեսակն է նախընտրում, որովհետև այն ամենաորակովն է, դժվար է»,- ասաց Բ. Պիպոյանը:
Ամեն դեպքում նա խորհուրդ տվեց սպառողին, որ նույնիսկ ամենաորակյալ և ամենաանվտանգ երշիկեղեն գնելու դեպքում անգամ հիշել, որ օրվա սննդակարգում այն չպետք է մյուս սննդամթերնքների մեջ գերակշռողը լինի:
«Վերամշակված մսամթերքը նախընտրելի է օգտագործել օրական մինչև 50 գրամի սահմաններում, ոչ ավելի: Ինչ վերաբերում է երշիկեղենի պարունակության մեջ մսի տոկոսին, ապա կան արտադրատեսակներ, որոնց մեջ մսի պարունակությունը կարող է անգամ 60 % լինել, ինչը ևս նորմալ է: Նշեմ նաև, որ երշիկի որակի ուսումնասիրությունն իրականացվում է երկու եղանակով: Առաջինը փաստաթղթային ուսումնասիրությունն է, որով զբաղվում է Տնտեսական մրցակցության պաշտպանության պետական հանձնաժողովը, իսկ երկրորդ տարբերակը լաբորատոր փորձաքննությունն է:
Ինչ վերաբերում է երկրորդ եղանակին, ապա երշիկի մեջ մսի հայտնաբերման լաբորատոր ուսումնասիրությունը բավականին թանկ հաճույք է, իսկ նիտրատների չափի, մանրէաբանական շեղումների հայտնաբերման ուղղությամբ ուսումնասիրություններ պարբերաբար իրականացվում են, բայց մեղմ ասած, արդյուքներն այդքան էլ գոհացուցիչ չեն: Ժամանակն է խստացնել պետության կողմից վարվող այն քաղաքականությունը, որի դեպքում տնտեսվարողներն օր առաջ կներդնեն «ՀԱՍՊ» համակարգ, ինչից հետո ստիպված կլինեն ավելի որակյալ և անվտանգ երշիկեղեն արտադրել»,- ասաց Բ. Պիպոյանը:
Արմինե Գրիգորյան