Yerevan, 25.November.2024,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
Futsal tournament Galaxy Champions League 2024 kicks off Unibank is now a regular partner of “Pan-Armenian intellectual movement” IDBank issued another tranche of dollar bonds Green Iphone on the best credit terms at green operator's stores UCOM Provided technical assistance to Shengavit administrative district AMD 9,808,684 to the "City of Smile" Charitable Foundation. The next beneficiary of "The Power of One Dram" is known Unibank offers a “Special” business loan with an interest rate of 8.5% per annum IDBank implements the next issue of nominal coupon bonds Flyone Armenia will start operating regular direct flights Yerevan-Moscow-Yerevan New movie channels in Ucom and good news for unity tariff subscribers


Ինչո՞ւ են մարդիկ որոշել հալեցնել պանիրը. «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է.

Հալած պանիրը կաթնամթերք է, որը ստացվում է սովորական պանրի կամ կաթնաշոռի վերամշակումից: Հալած պանիրն ունի իր ստեղծման «լեգենդապատումային» երկու ամսաթիվ, որոնք իրար միջև մի քանի դարի տարբերություն ունեն: Առաջինը վերաբերում է 14-րդ դարին, և հալած պանրի ստեղծողների դափնիները վերագրվում են շվեյցարական հովիվներին: Ըստ այդ «լեգենդի», նրանք երկար օրեր նախիրներով քայլել են սարերում: Արդյունքում պանիրը, որ նրանք վերցրել են իրենց հետ, չորացել է, և այն այլևս հնարավոր չի եղել ուտել: Բայց հովիվներն այն ուտելու համար հալեցրել են կաթսայի մեջ գինու հետ: Իրականում դա դեռ եղել է ոչ թե վերամշակված պանիրը, այլ ֆոնդյուն: Այնուամենայնիվ, կա կարծիք, որ ամեն ինչ այդտեղից էլ սկսվել է:

Երկրորդ «լեգենդն» ասում է, որ պանրի հետ նույն մանիպուլ յացիաները կատարել են զինվորները Առաջին համաշխարհային պատերազմի տարիներին: Այսպես թե այնպես, քսաներորդ դարի սկզբին հալած պանրի արդյունաբերական արտադրություն է սկսվել Շվեյցարիայում և ԱՄՆ-ում: Բիզնեսը բավականին շահավետ է ստացվել, քանի որ հալած պանիրը ջերմային մշակման շնորհիվ ավելի երկար է պահպանվում և հարմար է ճանապարհորդելիս: Հալած պանիր ստանում են շիճուկային պանիրներից, հալվող պանիրներից, կաթնաշոռից, կարագից և կաթնամթերքի այլ տեսակներից, որոնց ավելացվում են համեմունքներ, հագեցած բուսական ճարպեր և լցահարիչներ՝ պանրի զանգվածը հալեցնելով 75-95 0C ջերմաստիճանում՝ հավելանյութերի առկայությամբ (նատրիումի ցիտրատներ, ֆոսֆատներ և կալիում):

Այս ամենը շվեյցարական Թյուն քաղաքում հորինվել է շվեյցարացի Վալտեր Գերբերի և Ֆրից Շտետլերի կողմից 1911 թվականին, երբ նրանք պատրաստել են հալած պանիր էմմենտալ պանրին նատրիումի ցիտրատ ավելացնելով: Kraft Foods համանուն ընկերության հիմնադիր Ջեյմս Քրաֆթը արտոնագրել է հալած պանիր պատրաստելու իր մեթոդը 1916 թվականին: Նրա ընկերությունը 1950 թվականին աշխարհում առաջին անգամ ներկայացրել է կտրտված հալած պանիր: Հալած պանրի էժանությունը ավանդականի համեմատությամբ (ներառյալ էժան բաղադրիչների օգտագործման պատճառով) ապահովել է դրա հանրաճանաչության արագ աճը նախ՝ ԱՄՆ-ում, ապա՝ նաև այլ երկրներում: Երեսնական թվականներին Խորհրդային Միությունը մտահոգվել է, որ երկիրը չունի իր սեփական հալած պանիրը: Եվ մայրաքաղաք Մոսկվայում հայտնվել է Մոսկվայի հալած պանրի գործարանը, որը եղել է ԽՍՀՄ-ում հալած պանիր արտադրող առաջին ձեռնարկությունը:

Այն աշխատել է շվեյցարական տեխնոլոգիաներով: 1934 թվականին «պանիր N-1»-ն է արտադրվել այդ գործարանում: Այդ ժամանակից ի վեր գործարանը հաջողությամբ սկսել է զարգանալ: 1963 թվականին հայտնվել է «Դրուժբա» պանիրը, որը երևի թե ամենահայտնին է եղել նախկին ԽՍՀՄ տարածքում, այդ թվում՝ Հայաստանում: Այն հիմա էլ արտադրվում է, և դրա բաղադրատոմսը չի փոխվել: Նմանապես չի փոխվել «Յանտար» պանրի բաղադրատոմսը: Վերջինս ունի բավականին վառ պատմություն: Այն ստեղծվել է «Դրուժբա» պանրի ստեղծումից մեկ տարի անց կառավարության հատուկ հրամանով: Անհրաժեշտ էր ստեղծել համով և որակով մնացած պանիրներին գերազանցող պանիր: Եվ ստեղծվեց «Յանտարը», որը «պրեմիում» կարգի պանիր է: Հալած պանիրն արտադրվում է հետևյալ կերպ:

Պանիրն առաքվում է գործարան, մաքրվում է թաղանթից, լվացվում և անցնում է մեծ պանրաղացների միջով: Դրանից հետո ստացված զանգվածին ավելացվում է կաթը, բնական կարագը, հալվող աղերը, որոշ դեպքերում՝ նաև կաթնաշոռ: Եվ այդ խառնուրդը ուղարկվում է կաթսաներ, որտեղ այն հալվում է բարձր ջերմաստիճանի տակ: Արդյունքում ստացված զանգվածը տաք փաթեթավորվում է և ուղարկվում հովացման սենյակ: Դրանից հետո այն փաթեթավորվում է տուփերի մեջ և առաքվում գնորդին: Հալած պանիրը կարելի է պատրաստել նաև տանը: Բաղադրատոմսը շատ պարզ է` կաթ, կաթնաշոռ, կարագ, ձու, սոդա և աղ։

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

Shop at Yerevan Mall and pay with Idram for a chance to win gifts Unibank to Issue Subordinated Bonds for the First Time in Armenia How Not to Go Bankrupt on Black Friday: 5 Smart Shopping TipsIDBank warmly hosted children from the "Music for Future" Foundation.Ucom’s 5G network launched in 11 new cities UPay has joined Idram's Open QR infrastructureA Free Mastercard and 10% idcoins with Cashless Payments. IDBankThe Results of the 19th Annual International Microelectronics Olympiad Summarized in Yerevan AraratBank Named Best Investor Relations Bank Armenia 2024General Director of Ucom participated in Silicon Mountains technological summit Saving together: IDBank and IdramARARATBANK AND SINGAPORE GFTN SIGN MEMORANDUM OF UNDERSTANDING FOR DIGITAL TRANSFORMATIONAndron Participates in the Tomorrow Mobility World Congress 2024: Driving Innovation in E-MobilityAcba bank and American Express Expand Collaboration in ArmeniaThe Silicon Mountains technology summit to be held with the support of Ucom Evocabank became the first bank to join Idram’s open QR infrastructure25% Off on RIA Money Transfers to Ukraine at AraratBank Yerevan to Host Unprecedented Serbian-Armenian Music ConcertAraratBank Stands with My Forest Armenia to establish Charles Aznavour Forest Ucom and Sunchild NGO install another solar plant in Areni 4,401,021 AMD to COAF. The November beneficiary is “Armenia Tree Project”Go Digital or Go Home: Sergey Arakelyan Yes to cashless! - cruises and gifts for AraratBank MC cardholders Ucom joins Armenian Internet Governance Forum as a platinum partner AraratBank: Five-Time Winner at AMX Awards 2024AraratBank Initiates a Panel Discussion on AI and LeadershipKhachaturian International Youth Competition launched in China with performance by “Music for Future” Foundation’s Cellist Mari HakobyanUcom Employees Participate in Forest Restoration Efforts in Vayots Dzor Fast Shift has joined Idram's open QR infrastructure New and modern. Arabkir branch of IDBank reopenedAraratBank: Unprecedented Consumer Loan Offer Starting from 14.5% Ucom launches 5G network across nine Armenian citiesLearn to save. World Savings Day with Idram JuniorAnother solar power plant by Ucom and SunChild NGO installed in Vardenis Converse Bank and Kapitalbank signed a cooperation agreement at Sibos 2024 IDBank and Idram at Mantashyants Global Expo AraratBank Introduces UBPAY: A New System for International Transfers IDBank participated in the HR Expo-24 conference Armenia Hosted the Consulting Event of the Year: International CMC Conference was held with Participants from 30 Countries AraratBank Sponsors New Laboratory and Seminar at MatenadaranUcom, in cooperation with SunChild NGO, increases the access to drinking water in Lchavan community The customer is always our top priority: IDBankThe October beneficiary of "The Power of a Dram" is the Children of Armenia FundAmeriabank’s New Offer: Draw of Investment Portfolios for AMD 2M The International CMC Conference kicked off for the first time in Armenia, bringing together management consultants and the business community The winners of the 2024 joint program between SIA Armenia and "The Power of One Dram" have been announced General Director of Ucom Participated in the Annual Conference of the Institute of Internal Auditors Armenia AraratBank Expands International Transfer Options with Golden Money System10% idcoin with IDBank Mastercard cardsUcom Completes Network Modernization in Gyumri and Vanadzor