Եփած երշիկեղենի մեջ նատրիումի նիտրիտի (E 250) պարունակությունը մոտ է վերին շեմին
ЭкономикаԻնչպես ավելի վաղ տեղեկացրել էինք, Orer.am-ը շարունակում է ուշադրության կենտրոնում պահել երշիկեղենի շուկան: Հերթական անգամ լաբորատոր ստուգման ենք ներկայացրել տարբեր ընկերությունների կողմից արտադրվող եփած երշիկի մի քանի տեսակ:
Լաբորատոր փորձաքննության են ենթարկվել «Աթենք» ընկերության «Բժշկական», «Բիելլա» ընկերության «Նախաճաշի» և «Բեկոն» ընկերության «Տնակ» ապրանքանիշի «Բժշկական» տեսակի եփած երշիկները, որպեսի պարզենք, թե դրանց մեջ որքա՞ն է կազմում նատրիումի նիտրիտի քանակությունը:
Տեղեկացնենք նաև, որ սննդային հավելումների մասին ԵԱՏՄ տեխնիկական կանոնակարգի համաձայն երշիկի 1 կիլոգրամի մեջ նատրիումի նիտրիտի քանակությունը, որը մակնշման ժամանակ նշվում է E 250, չպետք է գերազանցի 50 միլիգրամը:
ՍԱՏՄ ենթակայության տակ գործող Հանրապետական անանսնաբուժասանիտարական և բուսասանիտարական լաբորատոր ծառայությունների կենտրոնում իրականացված լաբորատոր ստուգման արդյունքում պարզվել է, որ «Աթենք» ընկերության «Բժշկական» տեսակի երշիկի մեջ նատրիումի նիտրիտի պարունակությունը 1 կիլոգրամի հաշվարկով կազմել է 37 միլիգրամ: «Բիելլա» ընկերության «Նախաճաշի» տեսակի 1 կիլոգրամի մեջ այն կազմել է 40 միլիգրամ, իսկ «Բեկոն» ընկերության «Տնակ» ապրանքանիշի «Բժշկական» տեսակի երշիկի մեջ նիտրիտի պարունակությունը եղել է 21 միլիգրամ:
Փորձաքննության արդյունքները ցույց են տալիս, որ ամենաշատ նատրիումի նիտրիտ պարունակում են «Աթենք» ընկերության «Բժշկական» և «Բիելլա» ընկերության «Նախաճաշի» տեսակի եփած երշիկները, որը համարվում է բավական բարձր ցուցանիշ, քանի որ մոտ է թույլատրելի շեմին և ռիսկային է առողջության համար:
ՀԱԲԼԿ ՊՈԱԿ-ի քիմիական հետազոտությունների բաժնի գլխավոր մասնագետ Նելլի Դանիելյանը Orer.am-ի հետ զրույցում նշեց, որ ներկայացված երշիկների 1 կգ-ի մեջ նատրիումի նիտրիտի պարունակության տարբերությունը արտադրող ընկերության կողմից է սահմանվում:
«Ինչ վերաբերում է ԵԱՏՄ կանոնակարգերին, ապա միայն թույլատրելի վերին շեմն է սահմանվում: Թույլատրելի ներքևի շեմ գոյություն չունի: Նատրիումի նիտրիտը թեև համարվում է սննդային հավելում, սակայն մակնշման ժամանակ չի նշվում դրա քանակությունը: Ուստի սովորական սպառողը չի կարող հասկանալ, թե իրականում ո՞ր տեսակի երշիկի մեջ ինչքա՞ն է այդ նյութի պարունակությունը»,- ասաց Ն. Դանիելյանը:
Մասնագետը խորհուրդ տվեց արտաքին տեսքից նատրիումի նիտրիտի քանակի մասին որոշակի պատկերացում կազմելու համար ուշադրություն դարձնել երշիկի գույնին: Որքան վառ է եփած երշիկի կարմիր երանգը, այնքան նատրիումի նիտրիտ կոչվող քիմիական նյութի պարունակությունը շատ է:
«Նատրիումի նիտրիտը համարվում է նաև գույնի ֆիքսատոր: Այդ է պատճառը, որ այն հիմնականում եփած երշիկների մեջ է օգտագործվում: Եփելու ընթացքում միսը կորցնում է իր վառ կարմիր գույնը: Ուստի այն ավելացնում են, որպեսզի երշիկը մսի գույնը պահպանի»,- ասաց Ն. Դանիելյանը:
Մասնագետը խորհուրդ տվեց նաև երշիկ գնելուց առաջ սկզբում ուշադրություն դարձնել մակնշմանը: Եթե նշված է E 250, դրանից հետո, հարկավոր է երշիկի գույնին նայել:
Նշենք նաև, որ նատրիումի նիտրիտը օրգանիզմում կուտակվելու հատկություն չունի, քանի որ լավ լուծվում է ջրային միջավայրում, իսկ թթվային միջավայրի պայմաններում վերածվում է նիտրոզոամինի, որը օրգանիզմում կուտակվելու հատկություն ունի և համարվում է քաղցկեղածին նյութ:
«Մարդու օրգանիզմը ջրային միջավայր է, ուստի նատրիումի նիտրիտն անմիջապես լուծվում է և ներծծվում օրգանիզմում: Բայց եթե նատրիումի նիտրիտը հասցնի քիմիական ռեակցիայի մեջ մտնել թթուների հետ, ապա կվերածվի նիտրոզոամինների, այսինքն՝ կփոխի իր կազմը: Օրգանիզմը նիտրոզոամիններից մաքրելու կամ դրա ազդեցությունը չեզոքացնելու համար հարկավոր է հիմնային աղեր պարունակող հեղուկներ կամ սնունդ օգտագործել: Օրինակ՝ սոդայաջուրը»,- ասաց Ն. Դանիելյանը:
Մենք շարունակում ենք ուսումնասիրել երշիկի շուկան և ժամանակ առ ժամանակ կներկայացնենք մյուս ապրանքատեսակների փորձաքննության արդյունքները: Լաբորատոր փորձաքննության ենթարկելուց բացի, առաջիկայում կներկայացնենք նաև երշիկեղենի արտադրության մեջ օգտագործվող հավելանյութերի, ինչպես նաև փորձաքննության ենթարկված նմուշների արդյունքների մասին ոլորտի այլ փորձագետների կարծիքը:
Արմինե Գրիգորյան