Ереван, 23.Апрель.2025,
00
:
00
ՄԵՆՅՈՒ
Армения не должна превращаться в антироссийский и антииранский плацдарм: «Паст» «Совершая одно преступление за другим, администрация преследует одну цель – сохранение личной власти». «Паст» Какие «псолания» передают? «Паст» Приказ не сопротивляться поступил из Армении в Арцах: Карапетян «Подарок» власти Аршаку Карапетяну Отношения Армении с Россией должны быть на самом важном месте, а у Запада нет того продукта безопасности, который он может предоставить Армении: Аршак Карапетян Процветание нашей страны зависит от каждого из нас: Аршак Карапетян О чем говорит нахождение банков в числе лидеров в списке налогоплательщиков? «Паст» Кто на самом деле является владельцем «Спайки»? «Паст» Важно, что отношения между Ираном и Арменией дружественные и конструктивные: Канани


Որտեղի՞ց և ինչպե՞ս է սկսվել ամենատարածված սննդամթերքի՝ երշիկեղենի ստեղծումը. «Փաստ»

Lifestyle

«Փաստ» օրաթերթը գրում է.

Ներկայում երշիկն առանց բացառության վաճառվում է յուրաքանչյուր մթերային խանութում և արդեն այնքան ամուր է մտել ժամանակակից մարդու կյանք, որ դարձել է մշտական սննդատեսակներից մեկը: Առանց այս սննդամթերքի մասին համաշխարհային խոհանոցի տեսանկյունից դատելու, փորձենք երշիկը դիտարկել պատմական տեսակետից։

Ըստ Օտտո ֆոն Բիսմարկի, «երշիկն ու քաղաքականությունը նույնն են, եթե ուզում ես վայելել դրանք, մի՛ նայիր, թե ինչպես են դրանք պատրաստվում»: Իսկ ի՞նչ է երշիկը: Դա առավել հաճախ աղացած միս է, որին խառնում են համեմունքներ, աղ, ճարպ և լցոնում աղիքի կամ արհեստական այլ կրիչների մեջ: Երշիկեղենն իր գոյության սկզբում ենթադրել է նոր ճաշակ, արագ սննդի հնարավորություն, մսի երկարատև պահպանման նոր հնարավորություններ, վաճառքի և պահեստավորման հարմարավետություն: Երշիկը նախկինում ևս չափազանց տարածված է եղել և հիմա էլ շարունակում է մնալ մարդու ժամանակակից սննդակարգի հիմնական կերակուրներից մեկը: Երշիկների ավելի ու ավելի շատ տեսակներ ու տարատեսակներ են հայտնվում, մեծանում է մրցակցությունը, և, ինչպես այլ ապրանքների դեպքում, անբարեխղճության հետևանքով մարդկանց շրջանում ձևավորվում են բացասական կարծիքներ: Այդուամենայնիվ, շուկայում շարունակում են գերակա մնալ նրանք, որոնք հարգում են իրենց սպառողին, պատասխանատու են, բարեխիղճ և մշտապես պահպանում են իրենց արտադրանքի որակը:

Հիմա փորձենք պարզել, թե երբ է երշիկեղենը հայտնվել մարդկանց սննդակարգում: Երշիկեղենի մասին առաջին գրավոր հիշատակումներ կարելի է գտնել չինական, բաբելոնական և հունական աղբյուրներում, որոնք թվագրված են մ.թ.ա. 500-ական թվականներով: Երշիկի հետագա նկարագրությունները հայտնվել են այլ աղբյուրներում, օրինակ՝ Հոմերոսի «Ոդիսականում»: Էպիխարմուսը անգամ գրել է «Երշիկ» կատակերգությունը, բայց դա չի նշանակում, որ հույներն են հորինել երշիկեղենը: Ուղղակի բանն այն է, որ սովորաբար բոլոր խոհարարական հայտնագործությունները վերագրվում են հույներին, քանի որ նրանք սովորություն են ունեցել ամեն ինչի մասին գրել (գրեք և կմնաք դարեր շարունակ):

Ամեն դեպքում Հունաստանից երշիկի բաղադրատոմսը տեղափոխվել է Հռոմ, որտեղ ևս սիրել են համեղ սնվել, իսկ դրա համար անհրաժեշտ է եղել արագ փչացող մսի պահպանման ձև գտնել: Արդյունքում մաքրված աղիները լցոնել են աղացած մսով, համեմունքներով և աղով, ծայրերը կապել և կախել ստվերում չորանալու համար: Սակայն նման արտադրանքը ևս ապահովագրված չի եղել շուտ փչանալուց, և հորինվել են այլ տարբերակներ:

Մինչև հիմա անհայտ է, թե ով է առաջին անգամ մտածել երշիկը ապխտել՝ ծխեցնել: Իհարկե, խորոված և նմանատիպ ուտեստներ միշտ էլ եղել են նրանց մոտ, ովքեր զբաղվել են որսով: Բայց բուն ապխտելն արդեն մի փոքր այլ «արվեստ» է: Ապխտելն ապահովել է ճանճերի և դրանց թրթուրների բացակայությունը, և, բացի դա, նման երշիկը, բացի իր հատուկ համից և բույրից, ավելի անվտանգ է եղել համաճարակային տեսակետից, ինչը նշանակում է, որ այն ավելի երկար է պահվել:

Եվրոպայում միջնադարում երշիկի արտադրության զարգացումը անցել է երկու ճանապարհով: Հյուսիսում՝ զով կլիմայական պայմաններում, հում երշիկները եփել են և չորացրել ծխի միջոցով: Իսկ արևային չորացումը կիրառվել է հարավային շրջաններում: Նման կերպ հայտնվել են սուջուխներն ու բաստուրմաները: Գերմանացիներն ու ավստրիացիները համարվում են երշիկի արտադրության ճանաչված վարպետներ: Աշխարհի այլ վայրերում չկա երշիկեղենի նման բազմազանություն, քան այդ երկրներում: Մինչ այժմ էլ ավստրիական Վիեննա և գերմանական Մայնի Ֆրանկֆուրտ քաղաքները վիճում են երշիկի հայրենիք կոչվելու իրավունքի շուրջ: Փաստն այն է, որ Յոհան Գեորգ Լահները, որը համարվում է երշիկի գյուտի «հեղինակը», բայց ավելի ճիշտ կլինի ասել՝ առաջին անգամ արդյունաբերական մասշտաբով երշիկեղենի վաճառքով զբաղված անձը, ծնվել է Ֆրանկֆուրտում, որտեղ նա ուսումնասիրել է երշիկի պատրաստման ձևերը, իսկ Վիեննա տեղափոխվելուց հետո բացել է խանութ, որտեղ վաճառել է նոր ապրանքատեսակ՝ երշիկեղեն: Հետագայում երշիկեղենի մեջ տարբեր մսեղիքի, հավելումների, համեմունքների և այլ ներառումները շարունակվել են, և ստեղծվել են երշիկների բազմաթիվ տեսակներ և տարատեսակներ։

Մսամթերքի արտադրությունը Հայաստանի համար ևս եղել է ու կա որպես առաջատար ոլորտ, ավելին, խորհրդային տարիներին հայկական երշիկները (այդ թվում՝ սուջուխներն ու բաստուրմաները) բավական ճանաչված ու սիրված են եղել նաև հանրապետության սահմաններից դուրս։ Հայաստանում գործել է չորս կոմբինատ, որոնք, ըստ փորձագետների, խորհրդային ժամանակաշրջանի համար իրապես հագեցած են եղել համապատասխան սարքավորումներով ու արտադրում էին բարձրակարգ մսամթերք: Իհարկե, բարձրակարգ՝ դարձյալ այն ժամանակների համեմատ: ԽՍՀՄ փլուզումից ու Հայաստանի անկախացումից հետո, ինչպես այլ ոլորտներում, այստեղ էլ առաջացան լուրջ խնդիրներ, սակայն տարիների ընթացքում հնարավոր եղավ ոչ միայն վերականգնել «բարի համբավը», այլև զարգացնել այս արտադրությունը՝ որոշ դեպքերում հասնելով միջազգային ամենաբարձր ստանդարտներին: Այսօր Հայաստանում արտադրվում է մսամթերքի այնպիսի լուրջ տեսականի և այնպիսի մեծ քանակություն, որ ոչ միայն ապահովում է ներքին սպառման ավելի քան 80 տոկոսը, այլև զգալի քանակությամբ արտահանվում է, ի մասնավորի՝ Ռուսաստան, Վրաստան և այլն: Պատահական չէ, որ այսօր այս ոլորտի հայաստանյան ընդգծված առաջատարը՝ «Աթենքը», ոչ միայն խոշոր հարկատուների լավագույն հարյուրյակում է, այլև ընդհանրապես Հայաստանի սննդամթերքի արտադրության երկու առաջատար ընկերություններից մեկն է:

Հավելենք, որ հայկական մսամթերքի արտադրությանն յուրատեսակ նրբերանգ է հաղորդում նաև ավանդական հայկական տեսականու և հայկական խոհանոցի առանձնահատկությունների ապահովումը:

Մանրամասները՝ «Փաստ» օրաթերթի այսօրվա համարում

С поддержкой Ucom в Ереване пройдет гонка дронов США подтвердили визит Уиткоффа в МосквуО чем шумит «Гражданский договор» и в чем посыл символической драки в парламенте?В США подсчитали, во сколько обойдется создание системы «Золотой купол»Геноцид – преступление, у которого нет срока давности ВТБ (Армения) запустил потребительские кредиты под залог недвижимости Государственные предатели, сбежавшие от защиты Родины, оставайтесь в своих подвалах и под юбками своих женщин и…Хачик Асрян«Они также причастны к этому Геноциду»: «Паст»Против забвения и отречения: какие послания передает фильм, посвященный 110-летию Геноцида армян? «Паст»Они делают все возможное, чтобы показать, что якобы система всеобщего декларирования не провалена: «Паст»Внеочередные выборы - «спасательный круг» для Никола Пашиняна? «Паст»Мишенью стали историческая память и национальная идентичность: «Паст»«Ай дат» Америки приветствует решение Федерального суда по Южному округу КалифорнииСтоимость золота обновила исторический рекордУмер Папа римский ФранцискWSJ: Уиткофф может поехать в РФ после переговоров в Лондоне с властями УкраиныПолиция установила личности погибшего несовершеннолетнего и раненых подростка и юноши в ЕреванеЕреванский метрополитен продолжает процесс модернизации инфраструктурВС Азербайджана ночью стреляли в направлении села Хнацах Сюникской области АрменииВ Москве 20 апреля впервые за 30 лет зафиксирован суточный температурный рекорд«Евразия» в действии: инициативы, которые меняют мирВводится в обращение памятная монета Республики Армения к 100-летию ГафесчянаТрамп надеется, что РФ и Украина скоро договорятся и начнут вести бизнес с СШАКитай ответил на заявления о планах США по экономической изоляцииWSJ: США предлагают передать территорию вокруг ЗАЭС под их контрольРезкое таяние льдов может привести к смещению Северного и Южного полюсов на 27 метров к 2100 годуОдин из самых пугающих аэропортов в мире превратили в гигантский стадион«Армянские дети очень талантливы»: профессора мирового уровня об армянских юных музыкантахСтипендиаты фондов «Музыка во имя будущего» и Владимира Спивакова представят публике совместный концертУ Никола Пашиняна есть ряд причин для беспокойства: «Паст»Фактически, одних заявлений и обещаний отрицания недостаточно: «Паст»Безопасность Армении тесно связана с форматом Север-Юг: какие месседжи направляет Москва стремящимся к ЕС властям Армении? «Паст»«USAID занимался антироссийской пропагандой в РА, ведя против нас войну»: «Паст»Такими темпами однажды будут отрицать факт Геноцида: «Паст»20% idcoin в Carpisa — новая кампания IDBank и IdramМелони на встрече с Трампом запустила лозунг «Сделаем Запад снова великим»NYP: Байден просит $300 тыс. за свое выступлениеРубио подчеркнул важность переговорного процесса с РоссиейМинистр иностранных дел Ирана оценил итоги переговоров с ПутинымПосол США в Армении приняла участие в праздновании езидского Нового годаПо стандартам НАТО: В армянской армии планируют осуществить новые реформыСоратник Пашиняна вышел из себя и начал кричать на журналистов: Вы просто зарабатываете деньгиТрамп: гражданство по рождению связано с рабством, верховный суд отменит егоТрамп: США и КНР могут в течение 3-4 недель выйти на договоренности по торговлеЮжная Корея провела ночные стрельбы артиллерии у морской границы с КНДРАванесов: Армянские историко-культурные памятники в Арцахе стали объектом политики вандализмаЛицемерие правит миром: Аккредитованные в Азербайджане послы посетили оккупированный СтепанакертНефть подорожала в четверг и завершила неделю ростом на 5%Литва запретила россиянам с ВНЖ посещать РоссиюТрамп о стрельбе в Университете Флориды: Это позор, но не оружие стреляет, а люди