Coca-Cola-ի համի գաղտնիքը. ինչից է այն պատրաստված
LifestyleՓնտրում եք բարձր վարձատրվող աշխատանք՝ սեղմեք ԱՅՍՏԵՂ
Coca-Cola-ն ոչ ալկոհոլային գազավորված ըմպելիք է, որը արտադրվում է The Coca-Cola ընկերության կողմից:
Coca-Cola-ի բաղադրության հազարավոր ոչ պաշտոնական տարբերակներ կան։ Պետք է նկատի ունենալ, որ ըմպելիքի յուրաքանչյուր տարբերակում բաղադրությունը տարբեր է։ Սա հատկապես վերաբերում է ածխաջրերին, որոնք նվազագույնն են սննդակարգում:
Պաշտոնական կայքի համաձայն՝ ըմպելիքի բաղադրիչներն են.
- շաքար (~ 11%),
- ածխաթթու գազ,
- ներկ (շաքարի գույն, E150),
- օրթոֆոսֆորական թթու (ֆոսֆոր 170 ppm),
- կոֆեին (140 ppm),
- բուրավետիչ՝ վանիլին, դարչինի յուղ, մեխակի յուղ, կիտրոնի յուղ (ճշգրիտ կոնցենտրացիան անհայտ է):
Կոկա-Կոլայի բացասական ազդեցություն օրգանիզմի վրա պաշտոնապես հաստատված չէ։ Սակայն, ընդհանուր առմամբ, ըմպելիքի ազդեցությունը առողջության վրա չի տարբերվում նմանատիպ ապրանքներից։ Այսպիսով, խորհուրդ չի տրվում խմել բարձր գազավորված ըմպելիքներ ստամոքս-աղիքային համակարգի հիվանդություններով, մասնավորապես՝ սուր և քրոնիկ գաստրիտով տառապող մարդկանց, այդ թվում՝ ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերով, լեղուղիների խանգարումներ ունեցող մարդկանց:
Կան մասնագետներ, ովքեր պնդում են, որ Կոկա-Կոլայի բաղադրության մեջ ներառված է նաև կոլխիցին, որը ստացվում է Կանարյան կղզիներում և Մեքսիկայում գտնվող միջատներից:
Մասնագետները բազմիցս կապ են հաստատել Կոկա-Կոլայի ընկերության հետ, պարզելու համար, թե արդյոք նրանք բաղադրության մեջ օգտագործում են այս միջատից պատրաստված էքստրակտը: Նրանց միշտ պատասխանել են. «ոչ, կտրականապես ոչ: Այդ բաղադրիչը, որը դուք անվանում եք, ներառված չէ բաղադրության մեջ: Շատ անհիմն խոսակցություններ կան, եթե նայեք ինտերնետում, բայց այս ամենը հուսալի չէ: Այդ միջատները ավելացված չեն, ըմպելիքի բաղադրությունը չի փոխվել, խմիչքի բաղադրությունը գրված է պիտակի վրա, այն 100% ճշմարիտ է»։
Չնայած այս ամենին, մասնագետները պնդում են, որ միջատից ստացված ներկանյութը հաստատապես օգտագործվում է Կոկա-Կոլա պատրաստելիս:
Սննդաբանները պարզաբանում են Կոկա-Կոլայի բաղադրության պարզ բանաձևը՝ Շաքար + կոֆեին + գազեր.
Թվում է, թե պարզ բանաձև է, բայց նման սուպեր խառնուրդը մեծ ազդեցություն է տալիս։
Մեկ լիտր կոկա-կոլան պարունակում է մոտ 115 գրամ շաքար (օրական թույլատրելի չափը՝ 25-30)։ Ընդամենը մի քիչ կոլա խմելով՝ մենք ստանում ենք շաքարի մեծ չափաբաժին և դրա հետ մեկտեղ՝ մեծ հաճույք։ Քանի որ շաքարը մարմնին ազդանշան է տալիս, որ սնունդը լի է էներգիայով: Երբ մարմինը ստանում է քաղցրավենիք, ուղեղում ակտիվանում է պարգևատրման համակարգը՝ մեզոլիմբիկ դոֆամինային ուղին: Շաքարը բարելավում է տրամադրությունը և գործում է որպես ցավազրկող. օրինակ՝ այն նվազեցնում է նորածինների լացի տևողությունը։
Կոֆեին – մեկ լիտրը պարունակում է մոտ 100 միլիգրամ (օրական թույլատրելի չափը՝ 400)։ Կոֆեինը ուժեղացնում է կատեխոլամինային ազդանշանները (ադրենալին և դոֆամին), բարելավում է տրամադրությունը և կենտրոնացումը: Այսինքն՝ տալիս է հոգեմոստիմուլյատոր և թեթև էյֆորիկ էֆեկտ։
Գազեր- Նրանք ավելացնում են փոքր քանակությամբ թթու, որը շաքարավազի հետ զուգակցվելիս ուժեղացնում է «պարգևատրման» էյֆորիկ զգացումը։ Գազավորված ըմպելիքները ստիպում են մարմնին խաբուսիկորեն թեթև զգալ, քանի որ մեր ստամոքսի գազերը ազատվում են ածխաթթու գազից:
Միևնույն ժամանակ, սառեցված ըմպելիքը հանգստացնում է դեպի ստամոքս տանող տաք և փոքր-ինչ դյուրագրգիռ սննդի խողովակը։ Մկանային հիշողությունը գրավում է այս սենսացիաները և մղում մեզ պարբերաբար սառը ըմպելիքներ խմելու:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Orer.am-ը: