Ինչո՞ւ չի կարելի ձուն պահել սառնարանի մեջ
LifestyleՍառնարանի դուռը բացարձակապես հարմար չէ ձու պահելու համար։ Այս ամենը պայմանավորված է ջերմաստիճանի հանկարծակի փոփոխությամբ, որը տեղի է ունենում սառնարանային խցիկի բացման ժամանակ: Այնուամենայնիվ, շատ տնային տնտեսուհիներ մոռանում են այս մասին և շարունակում են սխալ պահել սնունդը։
Orer.am-ը պարզաբանում է, թե ինչու չի կարելի ձուն պահել սառնարանում:
Արժե հիշել, որ ոչ մի խանութում կամ սուպերմարկետում ձվերը սառնարանում չեն, այլ գտնվում են սովորական դարակներում։
Առաջին հերթին, ձուն չի կարելի պահել սառնարանում, քանի որ ձվի կճեպը շատ փխրուն է, ջերմաստիճանի հանկարծակի փոփոխությունների ազդեցության տակ այն դառնում է չափազանց փխրուն։ Արդյունքում այն կարող է ակնթարթորեն պայթել, եթե սառնարանի ձուն դնենք ջրի մեջ, նույնիսկ ոչ տաք, այլ սենյակային ջերմաստիճանի։
Նույնը տեղի կունենա, եթե հակառակն անեք՝ տաք ձուն կտրուկ սառեցնենք, օրինակ՝ դնենք սառնարանում։ Ձվի վնասը տեսանելի կլինի անզեն աչքով:
Այն բանից հետո, երբ կեղևի վրա կսկսեն հայտնվել աչքի համար հազիվ նկատելի ճաքեր, այնտեղ կսկսեն ձևավորվել և կուտակվել պաթոգեն բակտերիաներ։ Վտանգ կա, որ այդ բակտերիաները, երբ ձուն կոտրվում է, նախ կմտնեն ձվի մեջ, իսկ հետո՝ մեր օրգանիզմ։ Սա հղի է առողջական խնդիրներով՝ սկսած մարսողության խանգարումից մինչև վարակիչ հիվանդություններ:
Ձվերը պահելու իդեալական ջերմաստիճան է համարվում ձմռանը՝ 19-21ºC , իսկ ամռանը՝ 21-23ºC: Ամենակարևորն այն է, որ ձուն կարելի է պահել 7-10 օր:
Եվս մեկ կարևոր փաստ՝ երբեք չի կարելի ձուն լվանալ պահելուց առաջ: Սա միայն մեծացնում է բակտերիալ վարակի վտանգը, ինչպիսին է սալմոնելլան: Բանն այն է, որ ձվի կճեպի մակերեսին կա հատուկ պաշտպանիչ շերտ, որը պաշտպանում է պտուղը վնասակար բակտերիաներից: Անհրաժեշտ է այն լվանալ միայն օգտագործելուց առաջ: