Մթերքներ, որոնք արգելվում է պահել սառնարանում
LifestyleԱնփորձ տնային տնտեսուհիները և մեծ սառնարանային պահարանների սեփականատերերը հաճախ փորձում են տանը բոլոր ապրանքները տեղադրել խցիկների ներսում՝ չմտածելով դրա հետևանքների մասին: Սեփական արտադրության կամ խանութներից գնված մի շարք ապրանքներ իսկապես կարիք ունեն միջին և ցածր ջերմաստիճանի պայմանների մշտական պահպանման, սակայն դրանցից ոմանք խցերում կորցնում են իրենց համն ու արտաքին որակները։
Orer.am-ը ներկայացնում է մթերքների այն շարքը, որոնք չի կարելի պահել սառնարանում.
Բանան և էկզոտիկ մրգեր
Նման արտադրատեսակները ավելի արագ են սևանում և գազեր են արտանետում, որոնք արագացնում են խցիկում գտնվող «հարևաններին» փչացնելու գործընթացը։ Սննդի թաղանթը և սենյակային ջերմաստիճանը թույլ կտան երկարացնել մի բանի կյանքը, որը հնարավոր չէ միևնույն ժամանակ օգտագործել որոշ ժամանակով:
Էկզոտիկ մրգերը հարմարեցված չեն ցածր ջերմաստիճաններին և առավել հարմարավետ են տաք եղանակին:
Կարտոֆիլ և սոխ
Մութն ու խոնավության բացակայությունը իդեալական պայմաններ են կարտոֆիլի համար։ Մառանը, նկուղը նման բանջարեղենների երկարատև պահպանման համար նախատեսված սենյակներ են։ Հակառակ դեպքում օսլան կվերածվի շաքարի, առաջացնելով խոնավություն, իսկ լամպերը՝ կփափկացնեն դրանք:
Լոլիկ
Բուրավետ և հյութալի բանջարեղեններ խստիվ արգելվում է ունենալ սառնամանիքի և խոնավության մեջ։ Գրավիչ, մսոտ լոլիկի փոխարեն ձեր ձեռքերում կգտնեք փափուկ, գարշահոտով ու անհամ շիլա։
Հաց
Ցանկացած խմորեղեն ավելի լավ է օգտագործել թարմ վիճակում, պատրաստման կամ գնման օրվանից երկու-երեք օրվա ընթացքում: Սառնարանում թխած ապրանքներն ավելի արագ են չորանում։ Միևնույն ժամանակ, հացը սառչելիս խոնավություն է պահպանում:
Մեղր
Այս արժեքավոր արտադրանքը կարելի է պահել -7-ից +20 աստիճան ջերմաստիճանում։ Եթե սառնարանում ջերմաստիճանն ավելի ցածր է, ապա ավելի լավ է մեղրը թողնել մութ պահարանում։ Մեղրը պահպանում է իր օգտակար հատկությունները նույնիսկ ավելի ցածր ջերմաստիճանի դեպքում, բայց այս դեպքում այն կդառնա շաքարավազ, կփոխի համը և կարող է անպիտան դառնալ:
Պահածոյացված բանջարեղեն
Տնական թթուները՝ պահածոյացված և թթու դրած, հիանալի պահպանվում են սենյակային ջերմաստիճանում՝ դրանցում աղի, շաքարավազի և քացախի ավելացման շնորհիվ։ Հետեւաբար, թթու վարունգ դնելը սառնարանում ուղղակի իմաստ չունի։ Բաց բանկայի պարունակությունը ավելի լավ է օգտագործել մի քանի օրվա ընթացքում, մինչդեռ օպտիմալ է այն պահել պատշգամբում զով սեզոնին, երբ ջերմաստիճանը զրոյից չի իջնում։
Կոնյակ
Սառնարանում կոնյակը կարող է փոխել համն ու հոտը։ Այս խմիչքի պահպանման օպտիմալ ջերմաստիճանը 12 աստիճան է: Բայց կոնյակը կարելի է պահել մութ տեղում և մոտ 20 աստիճան սենյակային ջերմաստիճանում, եթե հնարավոր չէ շշերը զով տեղում դնել։